Jens Raahauge

Blog

Hvor ord slipper op

Nogle af Hanne Kvists bøger var på programmet i dag på Christiansø Skole, og jeg henrykkes ved både skolen og forfatteren, så det kan blive en dag med ord - og uden.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Christiansø Skole er et helt unikt sted i det danske skolebillede. Her er nu 16 eleveer - fra børnehaveklasse til og med 7. klasse. Og man fornemmer langt ind i sjælen, at de som bonuslæring får fornemmelsen for omsorg og tagen erfaring til sig. Et ophold i deres klasseværelse får en til at sætte spørgsmålstegn ved visdommen i altid at aldersopdele skolens elever.

Men til sagen: Jeg skulle fortælle om Hanne Kvist, som dels har begået den fine mobbefortælling om Jeg hedder Frede (men det er ikke altid det de andre kalder mig) med Catos finne illustrationer. Den virker altid som en livgivende vandbombe i elevernes sjæle. Hendes to bøger om stærke børnekarakterer, der må tage hånd om deres liv, To af alting og Dyr med pels - og uden, er befriende, når man skal tale om det vanskelige i som barn at skulle navigere i skilsmisse og forældresvigt. Men i ord og billeder, hvor Hanne Kvist i øvrigt har begået begge sprog, får læseren og læreren her et afsæt for en samtale, der på en gang skaber den nødvendige distance til elevernes eget liv og den befriende tagen fat om nældens blade.

Som en særlig gave til undervisningen viser Hanne Kvist i Dyr med pels, hvori den ramte dreng er fortæller, at hvor ord slipper op, findes der billeder. Tænk at læse en bog, hvor nogle problemer ikke kan besnakkes bort.

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.

Endelig var jeg nødt til at give eleverne et kig ind i kitteludlejningen hos Hr. Lykke, der har illustrationer af Lilian Brøgger. Her kan læseren møde en mand, der tror på uheld i uheld. Selv hans trofaste og altid opmuntrende assistent, grisen Perle, kæmper en tilsyneladende håbløs kamp imod sortsynet. Men et stormvejr og en skøn sangstemme ændrer alt. Bogstaverne i "Hr. Lykke. Kitteludlejning" , bliver til Hr. Kittel. Lykkeudlejning", og en talentspejders opdagelse af Hr. Lykkes smukke sang under vask og strygning i baglokalet bliver vendepunktet. Læs selv denne forunderlige bog om kaos og kærlighed.

I tilgift til Hanne Kvist havde jeg valgt at fortælle lidt om Bárður Oskarsson, som alle danske skoleelever fortjener at kende. Flade kanin og Kampen om det gode græs fik de en smagsprøve af. Omsorg og samhøringhed.

Og så kom der et overraskelsesefterspil. Herom i næste blog.