Jens Raahauge

Blog

Valgkamp - gratis guf til danskundervisningen

Måske kan vi plukke en buket sproglige fænomener i valgkampen - som et lille plaster på det flerårige besparelses- og omfordelingssår? Her er et par indfald.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det har altid været attraktivt at kunne finde på et slagkraftigt slogan, når man har skullet markedsføre sin politik og sig selv. "Stauning - eller kaos" hører til blandt de klassiske.

Ja, selv fiffige dansklærere i kredsen omkring Dansklærerforeningen kunne i 80'erne slå smil og mønt af det: "Stavning - eller kaos".

Men nu er vi virkelig kommet op på så mange tilbud digitalt og på papir, at det med begrænset forberedelsestid kan blive svært at vælge. Men så lad eleverne bistå! Her er et par indfald:

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.

Fx går det galt, når SF på deres plakater har et portræt af kandidaten omgivet af lidt småkrift - og så med dominerende bogstaver skriver: VARM LUFT. Find flere eksempler på sådan nogle skæverter; flere er lige så gode som håndværkerrim på varevogne. Jeg holder jævnligt i kø ved "Manden med den bedste ægløsning".

Sprogligt udtryk og valg af kontekst kan udnyttes til at får den opmærksomhed, det tilsyneladende drejer sig om: "Når du er færdig med at gokke, så stem på Jokke!" lyder ordene på den reklame, som Joachim B. Olsen har indrykket på et pornosite. Og så gør det jo ikke sagen mindre saftig, at han er uddannet kuglestøder. Men annoncen har udløst en veritabel kreativitet ala den, vi engang oplevede med "Alle børnene kiggede ned i blenderen undtagen Conny. Det var hendes pony". Der er masser af gode ord, der rimer på Pernille, Mette, Pape osv.

Metaforer og sammenligninger er der nok af, så gå på jagt. Den mest grotesk billeddannende for mig er Jens Rohdes bemærkning om, at "Inger Støjberg jo bare er Rasmus Paludan i spadseredragt". 

Og så er der bogstaver og tegn:

Jeg har vanskeligt ved at vurdere om krydset ved Klaus Riskær Pedersen er sat af en, der aggressivt kradser løs, af en der keder sig, eller af en der er rystende nervøs for, om det nu også er det rigtige.  

Det er først i forbindelse med Pia Kjærsgaards vredesudbrud i forbindelse med klimatosserne, at det er gået op for mig, at DF måske selv har signaleret, at partiet er en parentes i vores historie. Læg mærke til, at deres logo består af en dannebrogsfarvet parentes omkring partibogstaverne. Man kunne kalde det freudiansk tegnsætning. 

Dertil kommer Venstres forvredne V, som netop er bemærkelsesværdigt, fordi nedstregen er højere end opstregen. Det kunne betyde, at bogstaver er tegnet af en venstrehåndet. Men det minder også om en af de gribetænger, man samler affald op med - eller rager noget til sig med, som ellers er uden for rækkevidde for folk flest. 

Endelig er der brug af elementer fra bogstaverne, som kan indgå i et billede - eller omvendt. Fx udnytter Kåre Traberg Smidt Ået i sit navn til at markedsføre sit kandidatur for Alterternativet, liste Å.

Så der er masser af inspiration og gratis elevforberedelse at hente til en dansklektion i "valgpoesi", så klassen på kreativ, satirisk, ironisk vis kan blive lige så plakatfuld som bybilledet. 

Bagefter er det værd at diskutere det reklameagtige slogan contra den indsigtssøgende samtale.

Her kan det være godt at erindre, at det var Anders Fogh Rasmussen, der raffinerede det politiske sprog i reklamens retning. Se fx hans nytårstaler, som stort alene består af hovedsætninger - og sammenlign med Hendes Majestæts fra de samme år; hun anvender endog reflektionstegnet semikolon. Der er respekt for borgeren til forskel!  

Her er et par eksempler fra 2002:

https://www.regeringen.dk/statsministerens-nytaarstale/anders-fogh-rasmussens-nytaarstale-1-januar-2002/

http://www.stm.dk/_p_7354.html

http://kongehuset.dk/menu/materiale/nytarstaler/hm-dronningens-nytarstale-2002

  

Powered by Labrador CMS