Fraktion 4 - pensionisterne

Blog

Pensionistarbejdet i Danmarks Lærerforening

Sociale/kulturelle arrangementer er i højsædet i kredsene

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Langt de fleste kredse har et pensionistudvalg/en arbejdsgruppe, der planlægger og gennemfører arrangementer for kredsens efterlønnere og pensionister. I det samlede billede er der en mangfoldighed af arrangementer. Der er foredrag, rundvisninger, teaterture, højskolebesøg, sangeftermiddage og anden musikalsk underholdning. Og der er sommerudflugter og udenlandsrejser. Rigtig mange holder julefrokost, som er en af ”højtiderne” for skolefolk. Fagpolitik kommer nok især på dagsordenen på seniorklubbernes årsmøde/generalforsamling.  

Der er forskel på hvor meget, der sker i de forskellige kredse, og der er forskel på, hvor mange penge, der er til rådighed for pensionistudvalget/arbejdsgruppen. Der er også forskel på, hvordan beløbet til pensionistarbejdet fastsættes. I nogle kredse, som min egen, opstiller arbejdsgruppen et forslag til budget for pensionistarbejdet, på baggrund af hvad arbejdsgruppen ønsker af aktiviteter i årets løb. Det forholder kredsstyrelsen sig til og indarbejder det efterfølgende i kredsens budget, som så forelægges generalforsamlingen. Andre steder er det delvist afhængigt af, hvad pensionisterne betaler i kredskontingent. Hvor vi alle betaler det samme til hovedforeningen, nemlig 71 kr., er der stor forskel på kredskontingenterne. Det ligger i et spænd fra 10 kr. pr. måned til 68 kr. pr måned.

Fraktion 4 - pensionisterne

Fraktion 4 er en fraktion under Danmarks Lærerforening for medlemmer på pension eller efterløn.

Danmarks Lærerforening udbyder hvert år fire meget populære seniorkurser, og foreningen giver tilskud til deltagelse i Nordisk Pensionisttræf.

Som medlemsgruppe indgår fraktion 4, efterlønnere og pensionister, i foreningens organisationsstruktur på denne måde: I hvert af de 11 forpligtende kredssamarbejder, der blev dannet, da amterne blev nedlagt, er der et pensionistforum. Hver kreds sender to repræsentanter til pensionistforum, som især har erfaringsudveksling på dagsordenen. Derudover vælger hvert pensionistforum fire repræsentanter, det skal deltage i fraktion 4’ årsmøde. Årsmødet vælger i lige årstal de ti kongresdelegerede, som fraktion 4 er berettiget til. Fraktion 4 har ét hovedstyrelsesmedlem, som vælges ved urafstemning blandt alle fraktion 4’s medlemmer.

På årsmødet den 6.-7. februar i år startede vi et arbejde med at lave et forslag til politik for pensionistarbejdet i Danmarks Lærerforening. Vi ønsker derigennem at styrke foreningens aktive deltagelse i pensionistarbejdet. Det kan være med til at styrke kommunikationen til medlemmer på vej på efterløn/pension og kan være med til at bakke op om aktiviteter i kredsene, i de forpligtende kredssamarbejder og i foreningen centralt. Det, der kom ud af årsmødets arbejde, er for øjeblikket sendt ”i høring” i de 11 kredssamarbejders pensionistfora og kredsenes pensionistudvalg/arbejdsgrupper.