Fraktion 4 - pensionisterne

Blog

Styrk pensionistarbejdet

Hvordan fastholder vi kommende pensionister som medlemmer af foreningen?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På fraktion 4’s årsmøde i år arbejdede vi med idéer til hvordan hovedforeningen kan bakke op om pensionistarbejdet i kredsene. I næsten alle kredse er der et pensionistudvalg/en arbejdsgruppe, der laver arrangementer for kredsens seniorer. Aktivitetsniveauet og de økonomiske vilkår for arbejdet er meget forskelligt fra kreds til kreds, og alligevel er der indtil nu rigtig mange, der fortsætter med at være medlemmer.

Sådan skal det gerne blive ved med at være, og derfor foreslår vi nogle ting, der kan gøre det attraktivt for fremtidens pensionister at blive i foreningen.

Fraktion 4 - pensionisterne

Fraktion 4 er en fraktion under Danmarks Lærerforening for medlemmer på pension eller efterløn.

Der kan gøres en indsats for at hjælpe pensionistarbejdet i gang i de kredse, hvor der er behov for det.

De medlemmer der er på vej på efterløn/pension, skal vide hvilke aktiviteter, tilbud og medlemsfordele der er for foreningens seniorer. Derfor ønsker vi, at det gøres lettere at finde det, der handler om fraktion 4 på foreningens hjemmeside.

 Der er mange kredse, der har lavet en pjece, der fortæller om deres pensionistarbejde. Hvis der blev lavet en central pjece, som fortæller om foreningen tilbud og fordele for pensionister med mulighed for at kredsene kan tilføje de lokale ting, er der sandsynlighed for, at alle kommende pensionister bliver orienteret.

Der er udtrykt ønsker om møder for kommende pensionister, hvor repræsentanter for Lærernes Pension, lærernes a-kasse, Lån&Spar Bank og kredsrepræsentanter kan give et samlet billede af mulighederne for hjælp til overgangen til seniorlivet.

Det bør indgå i TR-uddannelsen, at vide noget om pensionistarbejdet i foreningen, så TR’erne kan vejlede kolleger på vej på efterløn/pension.

Der er fra mange skoler ønsker om at få tilknyttet pensionerede lærere til frivilligt arbejde i skolen, og der er mange pensionister, der gerne vil lave frivilligt arbejde i skolen. Her har vi et stort ønske om centrale retningslinjer for, hvad der må udføres af frivilligt arbejde.

Den kommende regerings forhandlinger om tilbagetrækningsalder er interessant og af stor betydning for alle fremtidens pensionister. Danmarks Lærerforening må sammen med den nye hovedorganisation gå ind og påvirke den debat.

Vi, der er aktive i pensionistarbejdet, har stor glæde af samarbejdet i de forpligtende kredssamarbejder. Erfaringsudvekslingen er en stor hjælp i det lokale kredsarbejde, og her holder vi os orienteret om foreningsarbejdet generelt. De repræsentanter, vi sender til fraktion 4’s årsmøde, er, sammen med de kongresdelegerede, en del af baglandet for hovedstyrelsesmedlemmet, og har stor fordel af den erfaringsudveksling, der foregår her. De kongresdelegerede opleves som bindeled mellem de forpligtende kredssamarbejders pensionistfora og hovedstyrelsesmedlemmet imellem årsmøderne. Det opleves som et problem, at der ikke er kongresdelegerede i alle pensionistfora. Derfor foreslås det, at de kongresdelegerede vælges i de enkelte pensionistfora og ikke som nu på årsmødet. Det indebærer at der skal være 11 kongresdelegerede i sted for 10. Formelt repræsenterer den enkelte kongresdelegerede alle fraktion 4’s medlemmer, men i praksis er det medlemmerne af pensionistfora de samarbejder/kommunikerer med, og derfor kan det lige så gøres formelt og dermed forbedre forholdene i de fora, der ikke har en kongresdelegeret.

 Hovedstyrelsesmedlemmet skal have bedre muligheder for at mødes med sit bagland. Som det er nu, mødes hun med årsmødedeltagerne en gang om året, og med de kongresdelegerede til årsmødeforberedende møde, årsmøde, kongresforberedende møde og kongres. Fra februar til oktober er der et stort slip. Det foreslås, at hun mødes med de kongresdelegerede mindst en gang i kvartalet. Det vil sammen med det, der er foreslået ovenfor, sikre en meget bedre kommunikation imellem de fagligt engagerede fraktion 4 medlemmer på de forskellige niveauer i foreningen.