Thits Kunstneri

Blog

Et kig på Rytme i kunst

Mit ældste hold (6.-8.kl.) har været igang med at kigge på rytme i billedkunsten.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Til at starte med kiggede vi på rytmer i billedkunsten. Gentagelser om man vil. 

Thits Kunstneri

Jeg hedder Thit og er uddannet billedkunstlærer. Jeg arbejder med billedkunstundervisning full-time på en kulturskole. Super skønt. Jeg vil gerne dele en masse ideer og tanker om kunst, børn og billedkunstundervisning med jer. Jeg brænder for, at børnene tænker ud af boksen og bryder rammerne. Elsker, når de tør udfordre mine oplæg, og når de digter videre og tager ejerskab. For mig er det vigtigt, at billedkunstundervisning ikke bliver for produktorienteret, men at processerne hele tiden er i højsædet.

Alle elever var på forhånd bekendt med begrebet positiv og negativ figur. Jeg lagde op til at de stencils de fabrikerede skulle skæres ud på en måde, hvor de både havde den positive og den negative figur til rådighed efterfølgende. Det er dog ikke nødvendigt, men jeg ville gerne lade dem erfare selv, hvilken der er nemmest at tegne efter. 

Eleverne skulle designe en stencil i 2 størrelser, nogen udvidede det til 3 størrelser. De skulle bruge energi på, at få dem til at ligne hinanden mest muligt. Det var et must, at det skulle være noget man kunne genkende - jeg brugte en mobil som eksempel på en dårligt fungerende stencil, da den blot ville ende som en klods. Det skulle også samtidig være noget, der betød noget for dem. Så vi fik flettet lidt symbolværdi ind i snakken også. 

Eleverne fabrikerede stencils og testede dem grundigt og nogen af dem lavede deres stencil om et par gange, så den blev mere genkendelig ved optegningen. Der blev lavet palmer, kopper, planeter, mikrofonstativer, kageruller osv. 

Efterfølgende fik eleverne et kvadratisk papir (karton) skåret af A3. De skulle overveje placeringen af deres stencils og herefter tegne dem på, med overlapninger. Og hele tiden have fokus på at skabe rytme og balance i billedet. 

De tegnede op med fine liners og herefter farvelagde de med akvarel. Jeg lod det være valgfrit hvilken farveholding de ønskede, men havde løbende mange samtaler om kontrastfarver, nabofarver og akkromatiske farver. 

Det blev et langt mere interessant forløb end jeg først tænkte og eleverne var vilde med det.