Thits Kunstneri

Blog

Forstørrelser og samskabelse

Forleden dag med mit tegnehold, elever i 4.-6. klasse der elsker at tegne, manglede jeg en kortvarig opgave. Det tog os 2 timer (med en kort pause indlagt). Tiden kan dog kortes væsentligt, hvis man som lærer forbereder kvadratisk papir fremfor, som jeg, at lade eleverne måle, regne og klippe selv. Men jeg havde tid til, at lade dem gøre sig erfaringen med at måle sig frem til bredden på et A4 ark, afsætte mærker og klippe til.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg havde på forhånd printet et billede (det jeg brugte var en gammel tegning fra Alice i Eventyrland), som jeg havde klippet ud i 5x5 cms kvadrater og nummereret A1, A2, A3, B1 osv osv (som et skakbræt) på bagsiden. Der var 20 små kvadrater i alt.

Thits Kunstneri

Jeg hedder Thit og er uddannet billedkunstlærer. Jeg arbejder med billedkunstundervisning full-time på en kulturskole. Super skønt. Jeg vil gerne dele en masse ideer og tanker om kunst, børn og billedkunstundervisning med jer. Jeg brænder for, at børnene tænker ud af boksen og bryder rammerne. Elsker, når de tør udfordre mine oplæg, og når de digter videre og tager ejerskab. For mig er det vigtigt, at billedkunstundervisning ikke bliver for produktorienteret, men at processerne hele tiden er i højsædet.

Eleverne fik nu tilfældige 5x5 stykker (her kan man som lærer sørge for, at eleverne får opgaver, der passer til deres ZNU, så alle kan være med). De skulle som det første, skrive hvilket bogstav/nummer de skulle tegne efter, på bagsiden af deres nyklippede kvadrat (der jo var knap 21x21 cm).

Så blev arbejdet sat i værk, nogen af de små kvadrater var meget simple og andre langt mere komplekse – så nogen elever nåede kun at lave en forstørrelse, hvor andre nåede at lave tre.

Jeg havde sorteret farveblyanterne, så kun de blå og grønne toner var tilgængelige. En ret nem måde at skabe sammenhæng i det færdige produkt. 

Mens vi tegnede blev der målt med fingre, blyanter og linealer og overvejet hvor store delene på tegningerne skulle være, for at forstørrelsen kom til at passe. Vi aftalte at man ikke måtte afsløre det, hvis man gættede hvad det forestillede. Der var kun en elev, der regnede det ud og det var fordi hun fik en kvadrat med kaninens hoved på – den kunne hun genkende.

Til sidst fik lagde vi puslespillet i fællesskab - først A1, så A2 osv osv. Der var mange "Aaah" og "Nåååh.." udbrud efterhånden som billedet tog form. 

Alt i alt en sjov lille tegneopgave hvor vi arbejdede på et fælles output.