Blog

Gys og gru - klassisk stil

Hvorfor er noget musik uhyggeligt? Og hvem har skrevet noget af det musik vi kender fra gyserfilmene?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Maya Schack har opfordret til en playliste under overskriften Gys og gru. Så her er 4 musikalske bud på uhygge og rislen ned af ryggen.

Playlister fra DJ Class of Eva

Fact: Click to add text

Den første video er Bachs Toccata og fuga i d-mol. Videokunstnere har lavet en fed visuel måde at følge musikken på. Smæk gerne op på smartboardet. Hvorfor føles denne musik uhyggelig for mange? Er det på grund af kirkelyden? Eller fordi musikken er i mol, den 'triste' toneart? Eller noget tredje?

Den anden video er musik fra én af de mest kendte gyserfilm, Hitchcocks 'Psycho'. Hvem kan huske lyde af violiner da hun trækker badeforhænget væk? Tænk evt. på flere film hvor musikken er med til at lave stemningen uhyggelig. Et lidt atypisk eksempel kunne være uglen Hedvigs tema i Harry Potter...

Den tredje video er et eksempel på hvordan man lavede makaber lyd for over 150 år siden. Danse Marcabre af den franske komponist Camille Saint-Saens. Efter en lille indledning er det igen soloviolinen, som næsten danser dødedans med resten af orkestret. Læg mærke til hvordan hun nærmest synger en melodi, som hele orkestret så gentager. Hvem vinder? 

Fjerde og sidste video i denne omgang er indledningen til det kæmpe korværk Carmina Burana af tyske Carl Orff. Teksten er på filmen oversat til engelsk og musikken er kendt fra flere film. Koret skriger til himlen om skæbnen og de store pauker lyder næsten som Helvedes porte, der lukker sig bag os!

God fornøjelse og tak for opfordringen!

MVH DJ Class of Eva

https://www.youtube.com/playlist?list=PLFIXLEdBP2HemJMqlzneNBweXLm7n15n5

Powered by Labrador CMS