Folkeskolens idrætsrådgiver
Blog
Idrætslærerne kan hjælpe de små idrætsgrene
Jeg søger ofte mod kendte idrætsgrene, når jeg underviser i idræt. Både fordi det er der, jeg har mine egne kompetencer, men også fordi, skolen har investeret i den retning. Et kursus inden påskeferien fik mig på andre tanker. Muligheden for at få fagmænd ud på egen skole er et alternativ, som jeg i den grad vil gøre brug af til næste skoleår.
De små knap så kendte idrætsgrene mangler nye medlemmer. Én af deres muligheder er, at promovere sig på skolerne, hvilken er et fremragende tiltag.
På det omtalte kursus blev de tilmeldte idrætslærere fra Aarhus kommune præsenteret for roning og bueskydning.
To idrætsgrene som de færreste lærere selv har mulighed for at udbyde til deres elever.
Win-Win
Det ene eksempel er bueskydning. Her medbringer fagmændene selv udstyret på skolen, og de varetager desuden undervisningen - gratis. Dette giver lærerne en sjælden mulighed for at observere sine elever fra sidelinjen – hvilket jeg har haft gode erfaringer med.
Ud over ét par ugers forløb på lærerseminariet har jeg ikke haft en bue eller pil i hånden siden. Alligevel blev jeg lynhurtigt fascineret af (for mig) den ukendte idrætsgren.
De færreste elever er selv eksperter i lige netop denne gren, og derfor er klassen mere lige fra start – modsat de mere kendte idrætsgrene.
Bueskydning handler blandt andet om koncentration, balance og præcision, hvilket er oplagte begreber inden for indholdsområdet ’kropsbasis’.
Skab kontakten
Ikke alle idrætslærere er så privilegeret, at deres kommune selv arrangerer tiltag som dette. Alligevel tror jeg på, at de små klubber i Danmark er ’sultne’ efter nye medlemmer – og mon ikke skolen er et godt sted at starte. Det er her eleverne stifter bekendtskab med forskellige sportsgrene – både kendte og knap så kendte.
Så tænk alternativt og opsøg små klubber i lokalområdet – de fleste vil med stolthed gerne vise deres idrætsgren frem.