Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

Kunstnere og andre bekendtskaber

Jeg er faldet over noget godt. Nogen gange skal jeg lede længe efter noget jeg synes er sådan rigtig godt, og som jeg kan plukke af og bygge videre på. Og nu faldt jeg altså over noget, og det tror jeg, at andre måske kan få glæde af. Og så vil jeg lige anbefale en dejlig udstilling.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I min evige jagt på inspiration og materialer til billedkunst, så er Google min ven. Google præsenterer mig ofte for helt nye bekendtskaber og så bliver jeg klogere og måske også lidt dygtigere.

I dag mødte jeg en hjemmeside. Den er ikke super inspirerende ved første øjekast. Og umiddelbart ikke lige min "type", men så blev jeg nysgerrig og opdagede, at den alligevel havde noget interessant at byde på.

Hjemmesiden kan nemlig gøre mig klogere på begreber og kunstnere, som jeg måske kunne undersøge nærmere og inddrage i kommende forløb. 

Vi er mange der er uddannet billedkunst lærere, men vi har også mange kolleger, som trods bedste vilje og indsats, stadig mangler fagsproget. Og så er vi andre, inklusiv mig selv, som altid kan trænge til at holde sproget ved lige, ved altid at sørge for, at inddrage nøgleord, og over- og underbegreberne i undervisningen. Sproget glider i glemmebogen, når jeg ikke bruger det. 

Nå, men tilbage til min nye bekendte, hjemmesiden Billedkunst i skolen​​​​​​. Det er egenligt et forlag.

Da jeg havde kedet mig lidt, opdagede jeg tre sider, som jeg helt sikkert vil vende tilbage til, og derfor har gemt i min linksamling:

1. En stor samling af arkitektur: bygningsværker, huse, døre, vinduer og bare en helt masse forskelligt. Dem skal jeg bruge, når vi til foråret skal ud og kigge på arkitektur i vores nærmiljø, og når vi selv skal komponere et bygningsværk.

2. Et kunstleksikon: en samling af både afdøde og nulevende kunstnere i alfabetisk rækkefølge.

Fx kunne jeg læse kort om Anne Ancher og se et smukt udvalg af hendes malerier. Eller læse om nulevende Martin Bigum og Jeppe Hein. Sidstenævnte laver utrolig smukt installations kunst. 

Jeg synes dog, at der mangler nogle ret vigtige kunstnere. Frida Kahlo er fx ikke på listen, og det er ærgerligt, men listen kan stadig godt bruges. Jeg opdagede nogen jeg ikke har kendt til før. 

3. Kunstleksikon. Det synes jeg er en god idé. Igen ville jeg ønske at det indeholdte mange flere begreber. Men her i beskrives begreber og teknikker i listeform, nogen af dem med eksempler til. Man kan altså finde en kort definition på 'realismen', 'manierisme' og 'karikatur' med udgangspunkt i kendte værker og modeller.

Jeg vil gerne opfordre til , at I deler jeres bedste link til brug i billedkunst. Det kan være et forløb, en hjemmeside til et museum som har gode åben-skole forløb eller noget helt andet.

I samme ombæring vil jeg anbefale den nuværende udstilling på Rønnebæksholm. En af mine absolut yndlings kunstnere, Julie Nord, har en helt fantastisk udstilling "Fantasmer", sammen med to andre dygtige kunstnere Ingeborg Prehn og Roee Rosen. Jeg skal ihvertfald forbi! :)