Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

Vandalisme bliver vandaliseret... Og HVAD SÅ?!

"Bristol’s new #Banksy has been vandalised. The protective sheet put over it had already been broken." Stop jer selv!

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ej, Come on!

Banksy og Husk Mit Navn er begge grafitti kunstnere, som nogen på et tidspunkt har besluttet, laver grafitti, altså ulovlig gadekunst, som er så fedt, at det faktisk er okay at vandalisere en andens ejendom alligevel.  

Og nu bliver folk sure, hvis nogen så kan finde på, at lave grafitti op ad eller henover en Banksy. Jeg kan forstå at kunstneren bliver lidt små-irriteret, men sådan er det jo med grafitti. Det hører til genren. 

Det er grafitti, og hele pointen med grafitti er at det er ulovligt at lave, og Banksy gør noget ulovligt, når han maler et værk på en andens ejendom, og det er da lige så ulovligt som, når den næste kommer og maler indover. 

Det er så typisk kunst. Dem der mener at have forstand på kunst, forsøger at begrænse den, fange den og spærre den inde, så kun et fåtal har adgang til den. Men det er altså ikke meningen med street art. 

Lær eleverne, at gadekunst har sit eget liv, at ingen ejer den, udover den person, hvis ejendom er blevet "vandaliseret" eller "udsmykket" om man vil. 

Når I laver forløb om og med "naturkunst", så gør det samme. Lær dem, at det selvfølgelig er bundærgeligt, at den flotte mandala de har lavet ud af skovens blade og bær, ikke lever for evigt, at nogen eller vinden tager den og laver rod i det, men at det er helt okay, for det er en del af genrens liv og en del af det smukke i det. Ingen kan eje det. Ikke engang den som har lavet det. 

Banksy var også kunstneren bag "Pigen med ballonen" som senere blev kopieret og overført til et værk i en stor gylden ramme, af kunstneren selv selvfølgelig. Da værket blev solgt på auktion, kørte det omgående gennem en shredder, som halvt ødelagde værket. Folk til aktionen var i chok, inkl. auktionshuset, og værket blev senere omtalt som det første værk, lavet live foran et publikum. Banksy skulle gennem de sociale medier have sagt, at det var meningen, at hele værket skulle have været igennem, men at der altså gik noget galt.

Køberen ville fortsat gerne betale den fulde pris, og nu er endnu et stykke gadekunst taget ud af hænderne på masserne og ind i den private samling, af en af dem der kan.

Jeg tror, at hele den seance var en provokation til dem, der gerne vil eje (en) Banksy. Men hvad ved jeg?? 

Jeg bliver sjovt nok irriteret men finder det også meget underholdende, når nogen prøver at eje, beskytte og nogen gange også flytte gadekunst.

Et andet Banksy eksempel, er det værk han lavede slutningen af 2018, bag på et garage væg, eller nærmere et hjørne af en garage.

Her tilbød byrådet i Port Talbot, altså at beskytte, opbevare og genopbygge ejerens garage, hvis de kunne få lov til at flytte og opbevare værket et mere "praktisk" sted. Det er da hylende morsomt.

Se en hel samling af Banksy gennem dette link 

Det værk man gerne ville hjælpe ejeren af bygningen af med.