Fluen på uddannelsesvæggen

Blog

Et udenlandsk semesterophold

En personlig guide af Anna Koux

En guide til dig som er lærerstuderende, der ønsker at tage et semester i udlandet.

Publiceret Senest opdateret

Kom godt i gang!
Et semesterophold i udlandet er en god mulighed for personlig dannelse, eftersom at du udvider dine interkulturelle kompetencer, lærer et nyt sprog og får selvstændigheden i højsædet. Mange studerende holder sig fortsat trukket tilbage i ”komfort-zonen”- grundet de mange bekymringer vedrørende det uforudsigelige ved et udenlandsk semesterophold, eller blot nyder det kærestekedelige liv på sofaen. Læreruddannelsen giver dig ikke en skræddersyet guide til hverdagen i et nyt land, men vejleder dig gennem din ansøgningsproces. Ofte står den enkelte studerende og mangler en sparring til alle de praktiske forhold, som desværre kommer uden en manual, MEN... Nu er guiden her! (baseret på egne erfaringer)

Faglige mål og forudsætninger
Alle kan søge om at komme på et semesterophold i udlandet, så længe at du har stabile karakterer og lavt fravær på uddannelsen.
På mange udenlandske universiteter skal man selv sammensætte sit skema, hvor man skal tage højde for, at man sammensætter 30 ECTS point, at modulerne ikke overlapper hinanden og at modulerne ikke er fuldt optaget. Du bliver tildelt et digitalt katalog, hvor du selv skal finde ud af, hvor mange ECTS point dine ønskede moduler beretter dig til. Hver modul svarer cirka til 2-3 ECTS point, hvilket betyder at du ender med at have mellem 8-10 fag på dit studie (alt kan dog variere afhængig af dit studie). For mit vedkommende, var det muligt at vælge moduler på henholdsvis engelsk, tysk, fransk og spansk (eftersom at opholdet var i Europa). Dog oplevede jeg ofte at blive fraprioriteret som international studerende på udvalgte moduler, eftersom at førsteprioriteten blev givet til de studerende som var ”faste studerende” på universitetet.
Jeg havde valgt at sammensætte mit skema således, at jeg havde fri om fredagen, da det gav mig en forlænget weekend til at have venner eller familie på besøg.

Kultur
Det er vigtigt at huske, når du er på ophold i et andet land, at du er gæst og kommer langt ved at udvise høflighed og respekt for andres kulturer. Du kan for eksempel prøve nogle traditionelle madspecialiteter, gå på lokale museummer, markeder, festivaler eller snakke med lokalbefolkningen om områdets historie, osv.
Det kan være en god idé at øve et par begynderfraser i modersproget inden at du tager af sted. Det kan du for eksempel gøre gennem sprog-apps, som du kan søge og downloade på nettet. Dette vil give dig en fordel, når du enten skal betale for dine varer i supermarket, på restaurant eller med din udlejer, da det ikke er alle lande, hvor at befolkningen snakker flydende engelsk.

Det sociale
Du er måske nervøs over, om du vil møde nye mennesker, når du drager af sted alene mod nye eventyr. På mit semesterophold fik jeg flere venner, end jeg har gjort på mine 3. år på læreruddannelsen i Danmark. Mange studerende, som tager et semesterophold i udlandet, vil inden deres afrejse bliver spurgt, om de ønsker at blive tildelt en "Buddy" under opholdet. Buddy-programmet har til opgave at koble dig op med en lokal studerende fra dit udenlandske universitet, som hjælper dig igang med alt det praktiske, såsom at komme fra lufthavnen til din nye bopæl, viden om dit lokalområde, indkøbssteder, rundvisning på universitetet, sociale arrangementer, osv. Buddy-programmet er et helt gratis tilbud, samt en god hjælp til at klæde dig på til dine nye udfordringer. Før du ankommer til din nye destination, vil din personlige buddy forhåbentligt have rakt ud til dig på eventuelt Whats-app, ellers bliver du formentlig gjort bekendt med hendes/hans nummer.
Ud over buddy-programmet er internationale studerende en del af ERASMUS-programmet, der er en forkortelse for ”European Region Action Scheme for the Mobility of University Students”. Mange af de internationale studerende bliver forud for deres rejse opfordret til at indgå i store What’s-app grupper, hvor du vil kunne møde et hav af initiativrige studerende, som gerne vil møde dig og din kulturelle baggrund. Ofte bliver der arrangeret udflugtsture i jeres nærområde, picnics, fællesspisning og et hav af fester på diverse kollegieværelser og barer.
Hvis du bor på et kollegie, vil der også være mange initiativer til fællesspisning, byture, udflugter, osv.

Studielivet
Et udenlandsk semester er ikke kun kulturelle oplevelser og sociale bekendtskaber. Formålet med opholdet er først og fremmest din uddannelse, der forventer aktiv deltagelse før-under-efter opholdet. Mange danske studerende oplever, at de ikke skal bruge en karakter fra deres udenlandske studie, eftersom at de danske læreruddannelser kun er interesseret i de 30 ECTS point under dit ophold på 5. semester. Mange studerende tænker, at dette faktum giver dem et ”fripas” til studielivet, men pas på med at læne dig for meget tilbage i sangria og sydlandske mænd, for eksamen er ligeså vel hård i udlandet som herhjemme. Der er stadig mundtlige og skriftlige eksamener i alle dine tilvalgte moduler, som du skal afslutte enkeltvis for at få alle dine ECTS points.

Økonomi
Det er en god idé at spare penge op på forhånd, inden at du tager af sted på dit semesterophold – enten gennem sommermånederne, eller i de første måneder af dit 5. semester, hvor du har merit for dine danske moduler. Mange udenlandske universiteter starter nemlig først deres semestre omkring september/oktober måned, hvilket giver dig en forlænget sommerferie indtil din nye studiestart.
Der vil også være mulighed for at søge om et ERASMUS-legat, som dækker store dele af dine udgifter. Mit ERASMUS-legat dækkede for eksempel min husleje, hvilket var en af de største udgifter, som jeg havde under opholdet. Det kan også være en god idé at lægge et budget for, hvor meget du regner med at bruge per måned på mad/drikke, husleje, depositum, transport, skolerelaterede udgifter, shopping, byture, osv. Det er også vigtigt at huske, at du selv skal købe din flybillet til din kommende destination, som ikke er sponsoreret af studiet.
I mange lande er man ikke ligeså privilegeret som i Danmark, hvor uddannelserne finansieres af det offentlige. Derfor kan du godt risikere at måtte betale for dit udenlandske semesterophold. I mit eget tilfælde måtte jeg betale omkring 2000,- kroner for ét semester, hvortil en transportbillet (regionområdet) for hele semesteret var inkluderet. Hvis jeg skulle tilmelde mig et sprogkursus på skolen af 14 dages varighed, kostede det mig også omkring 2000,- kroner, men alt kan variere afhængig af din uddannelsesdestination. Et semesterophold er økonomisk forsvarligt for alle, der ikke forventer at leve i luksus og spise på restaurant hver aften. Du skal huske på, at du kan søge et utal af legater, så det økonomiske aspekt må ikke være en forhindring for din rejse- og læringslyst.

Fluen på uddannelsesvæggen

Denne blog omfatter et personligt indblik ind i en ”sammensmeltning” af undervisningsproblematikker, bekymringer og forundring, der indtræffer i dagligdagen på læreruddannelsen i Aarhus. De forrige 5. semestre har været underlagt store ændringer grundet coronapandemien, der har haft konsekvenser for afviklingen af praktik, vidensformidling og motivation af læring for mange studerende. Indlæggene vil være præget af et nærbillede ind i nogle af studiets forundrende uddannelsesprocesser, hvor interviews med studerende vil indgå, i et samspil med mine egne refleksioner.

Bopæl
Vær ude i god tid når du søger om en bopæl for dit semesterophold. I mit tilfælde var der rift om udbuddet af boliger, som jeg kunne søge gennem mit nye studie og med hjælp fra læreruddannelsen i Danmark. Der var boliger lige fra kollegieværelser, 1-værelses lejligheder og 2-værelses lejligheder, som var møbleret ved ankomsten. Du skal ikke forvente noget 5-stjernet hotelværelse, men du har det, som du skal bruge, hvilket er en seng, et bord, et skab, en håndvask og et køleskab, hvis du er så heldig. Der vil ofte være ekstraudgifter, når du ankommer til boligen, da du selv skal sørge for dyne, hovedpude, lagen, osv. Du skal også selv sørge for dit eget udstyr til tilberedelse af mad - medmindre at du medbringer det hjemmefra.
Du vil kunne se billeder af boligerne på udbyderens hjemmeside, samt informationer om indretning, kvadratmeter, etage, elevator, osv. Prisen på værelserne kan variere meget afhængig af størrelsen og beliggenheden, men hvis du søger en bopæl gennem dit studie, betaler du ofte en studievenlig pris på under 5000,- kroner. Når du skal bo i et nyt land over flere måneder, skal du med sikkerhed også registrere din bopæl på borgerservice ved ankomsten. Registrer dig gerne hurtigst mulig ved borgerservice efter ankomst - grundet ventetiden.

Hjemkomsten
I startfasen af din ansøgningsproces er der meget udfyldning af papirarbejde, hvortil du vil opleve det samme i slutfasen af dit ophold. Dette er med henblik på eksamensafslutning, semesterafslutning, udflytning af bolig og afmelding af bopæl ved borgerservice, hvortil dit værelse også skal tjekkes for eventuelle skadepåførelser (så undlad at holde abefesterne hos dig).
ERASMUS-programmet vil også opkræve dokumentation for din studiestart, studiegang og gennemføring af eksamener - det samme vil din uddannelse hjemme i Danmark, som også skal modtage et bestået eksamensbevis med de 30 ECTS point på. I mit tilfælde skulle jeg ud og ”fiske” de forskellige ECTS point fra hver underviser, som skulle underskrive et bestået/ikke-bestået bevis, der derefter skulle sendes til det internationale kontor, som skulle stemple beviserne, for så at sende det retur til mig. Det var en bøvlet og langsom proces, men ikke alle lande er ligeså digitale som Danmark, så du kan forvente mere fysisk papirarbejde end normalt.

Håber du er klar på et nyt læringsrigt eventyr!