Folkeskolens idrætsrådgiver

Blog

Badekulturen i børnehøjde

Allerførste år i skolen. Idræt på skemaet. 25 elever blandet drenge og piger. Én lærer. Det giver sig selv: omklædning og badning foregår sammen – drenge og piger.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Daniel Mott/Flickr.com

Da jeg henter min pige efter hendes to først idrætstimer i skolesammenhæng nogensinde, spørger jeg, som jeg ofte gør, til dagens gang. ”Idræt er mega fedt, mor”, sagde hun, mens hendes øjne lyste op i genfortællingen af gulerodslegen, og inden jeg når at spørge til det med at bade efter aktiviteterne, kommer hun selv ind på emnet.

”Vi bader bare sammen alle i klassen – på samme tid… der er et kæmpe baderum… det er så sjovt”.

Folkeskolens idrætsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens idrætsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Jeg hæfter mig ved ordet ’bare’. Det her er ’bare’ en selvfølge for hende. Det bliver understøttet af ord som ’sjovt’ og ’fedt’.

Jeg er selv idrætslærer i udskolingen, og hele debatten omkring badekulturen, og hvorvidt eleverne skal tvinges i bad eller ej, har fyldt så meget, at vi på vores skole har lavet en politik omkring skolens holdning.

 De sociale mediers påvirkning

Det, der interesserer mig i dette felt, er, hvor den gode energi, de sænkede skuldre og det naturligt umiddelbare er blevet af i de ældre klasser. Kropsforskrækkelsen kan vel ikke kun tilskrives sociale medier og forskruede idealer?

Handler det også om, at vi som skole har slækket på, hvad der før var et ufravigeligt krav? Eller har vi med en ny type elever at gøre? Mere sårbare og opmærksomme end tidligere set?

Var jeg elev i dag, ville jeg nok også udvise agtpågivenhed, for vi kan ikke komme udenom de sociale medier.

På Facebook siden Offensimentum og Fundamentum giver det flest likes at dele billeder og videoer, hvor man ydmyger folk, og disse sider er blot et par stykker ud af mange.

Er det overhovedet realistisk i en tid med livsstils-youtubere på 14 år, billed-mastodonter som Snapchat og Instagram samt likes, likes og atter likes at etablere en afslappet hygiejnekultur kønnene for sig? Umiddelbart virker det vanskeligt.

Derfor gør det mig så glad, at se de små størrelser fra min piges klasse lyse op, når de fortæller om idrætstimerne, badning og omklædning,. Det er vigtigt, at iscenesætte badekulturen positivt helt fra starten. Jeg kan kun håbe, at viljen, lysten og den positive tilgang til fagets facetter fortsætter i denne klasse. Den er der i hvert fald lige nu.

Jeg håber, det varer ved!

Læs min tidligere blog om badekulturen i de ældste klasser:

https://www.folkeskolen.dk/600979/du-kraenker-min-datters-blufaerdighed