Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Beskikket censor - noget for dig?

Hvordan holder man sig ajour med faget? En af måderne er at blive beskikket censor.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvorfor et blogindlæg om beskikket censur i oktober? Plejer det ikke først at være hen mod april, man begynder at tænke på censorer?

Hvis man er lærer, der får meddelt udtræk med beskikket censur så jo. Men hvis du går med en beskikket censor i maven, er det nu, du skal til at handle.

Et lille fag

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Vores fag er et lille fag. Vi er faget med den laveste linjefagsdækning, faget med meget få efteruddannelseskurser og faget, hvor linjeuddannede ofte bliver sendt op i udskolingen, efter faget er blevet et prøvefag.

At holde sig ajour

En af måderne at holde sig ajour med faget er at blive beskikket censor. Jeg har selv været censor siden faget blev et prøvefag tilbage i 2007 og det har givet mig helt utrolig meget. Ikke i lønningsposen – men på den faglige front.

Det bedste ved jobbet er at komme rundt i landet en gang om året og møde dygtige, engagerede kollegaer og deres elever. Man får gode faglige diskussioner, møder nye måder at undervise på og ser mange nye produkter og kilder, man kan lade sig inspirere af i egen undervisning.

En gang om året møder man sine beskikkede kollegaer i kulturfagene til en kursusdag, hvor vi gennemgår prøvevejledningen og erfaringsudveksler om eget fag. På den konto har jeg efterhånden opbygget et uvurderligt netværk af kompetente kollegaer i det ganske land, som man kan trække på, hvis man har brug for sparring.

Hvad kræver det?

I prøveterminen skal man ud et sted i landet fire prøvedage. Der er noget vejledningsarbejde i tiden op til.

Som censor skal du kunne vejlede i faget og være god til at indgå i dialog. Du skal være hjælpsom og imødekommende.

Du skal have undervist i faget i 9. klasse indenfor de sidste tre år og din skoleleder skal skrive under på, du er egnet til opgaven.

Din skole skal betale dig almindelig løn og du får dækket hotel- og transport udgifter. Herudover får du et lille beløb til småudgifter og et beløb til kost.

I øjeblikket mangler der censorer til kristendomskundskab. Kunne det være noget for dig, kan du finde ansøgningsskemaet nedenfor.

https://www.uvm.dk/folkeskolen/folkeskolens-proever/censur-og-evaluering/for-censorer/hvordan-bliver-man-statsligt-beskikket-censor-i-folkeskolen

https://www.folkeskolen.dk/638801/at-vaere-beskikket-censor