Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

De nye læseplaner og vejledninger

Ministeriet har udgivet nye læseplaner og undervisningsvejledninger til alle fag. Men hvor mange har opdaget det?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

“Hvad tænker du om den nye læseplan og vejledning?” spurgte jeg en kollega den anden dag. Hun lignede et stort spørgsmålstegn. “Der er kommet nye læseplaner for alle fag,” fortsatte jeg. Det havde hun ikke hørt det mindste om. 

Jeg undrede mig lidt, men spurgte i tiden herefter kollegaer rundt omkring på egen og andre skoler. Og resultatet var meget nedslående. Det var et absolut fåtal, der vidste, der var kommet nyt fra ministeriet og der var endnu færre, der havde læst det. 

Forandringsværing 

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Måske er det ikke så underligt, man ikke længere orienterer sig. Jeg kan på stående fod ikke huske et skoleår de sidste 10 år, hvor der ikke er kommet ændringer i mål, prøvekrav eller lignende. Og altid inde i et skoleår, hvor årsplanerne længst er lagt. 

Det er måske en beskyttelse af sig selv og et forsøg på at mindske arbejdspresset, at man ikke tjekker op på, om der er noget nyt? 

Ansvar

På den anden side bør ledelsen på den enkelte skole vel være dem, der orienterer lærerne om ministerielle nyudgivelser og sørger for, den enkelte lærer og fagteam har tid til at gennemgå dem?

Indhold 

Denne gang er der i mon optik god grund til at se på den nye plan. Læseplanen er skrevet op mod fagformålet og folkeskolens formål. Målbindingerne er løsnet og der er større råderum for den professionelle lærer. 

En opfordring 

Jeg vil opfordre jer alle til at tage et kig på de nye publikationer – hvem ved, måske man bliver glædeligt overrasket? 

https://emu.dk/grundskole/kristendomskundskab/laeseplan-og-vejledning