Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

December er engletid

På min skole er der masser af engle i tiden. De svæver i grene og fra lofter. Eleverne har klippet, foldet og tegnet. Hvordan kan vi arbejde med englene i religion?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis undervisningen skal være lidt decemberrettet på mellemtrinnet, kunne et miniemne om engle være et godt bud.

Forløbet indledes med at tale om engle. Hvad er engle for noget? Hvor kender vi dem fra? Hvilke roller kan engle have? Dernæst går vi til fortællingerne fra Bibelen.

Det gamle testamente

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Vi møder de første i syndefaldsberetningen, hvor Gud sætter keruberne med de gyldne flammesværd til at vogte indgangen til Edens Have.

I patriarkfortællingen finder vi engle flere gange. Ex i Isaks ofring eller i Jakobs drøm.

Eleverne læser fortællingerne og taler om, hvilken funktion englene har (indgribende, ledsagende, vogtende)

Det nye testamente

I det nye testamente møder man engle flere steder.

Englene er centrale i fødselsberetningen. Maria får budskabet om, at hun skal føde Jesus af ærkeenglen Gabriel

Det er også herrens engel, der taler til hyrderne på marken og en himmelsk hærskare, der synger om Jesus barnets fødsel.

Ved Jesu grav er det en engel, der bringer budskabet om hans opstandelse til kvinderne.

Julesalmer

Bliver det for meget med bibelfortællinger, kan man i stedet vælge at inddrage nogle af julens salmer med engle. Det kunne være "Kimer i klokker" eller "Velkommen igen Guds engle små". I den ene hører vi om englenes funklende øjne og i den anden om deres solskinsklæder.

Hvis tiden rækker, kan man inddrage fortællinger om engle i islam eller de katolske skytsengle.

Til sidst kan eleverne lave deres egne engle. Det kan være i samarbejde med håndværk og design, i klassen med pap, papir, flamingo eller kasserede biblioteksbøger, eller det kan være i samarbejde med biblioteket, hvor eleverne designer deres engle og får dem printet på 3d printeren. 

Slutteligt præsenterer eleverne deres engle for klassen.