Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

ForDEL?

Vi skal lægge vores undervisningsforløb ind på læringsplatforme, så andre kan se og bruge dem. Men er det altid en fordel?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man kan pålægges at dele sine forløb med andre lærere på skole-, kommune- og ”alle der har læringsplatformen”niveau. Hensigten har sikkert været, at man vil optimere og mindske lærernes forberedelse ved, at man ”bare” kan gå ind og afvikle et allerede lavet forløb.

Enhver der har undervist ved, at sådan hænger undervisning ikke sammen. Man er nødt til at se på, hvilke elever man har? Hvordan hænger forløbet sammen med det allerede lærte? Hvordan skal forløbet differentieres? Osv osv

Dermed ikke sagt, at man ikke kan blive inspireret af andres forløb. Det kan man i høj grad. Men lige som med alt andet materiale, er man nødt til at gøre det til sit eget via didaktiske overvejelser.

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Undervisningsforløb er alle dage blevet delt. Lærere er vilde med at videndele. Forskellen fra før til nu er, at delingen foregår på et niveau, hvor man ikke længere kan gå direkte til kilden og spørge nærmere ind.

Udfordringer

Det er ikke et problem med de supergode, gennemarbejdede forløb, hvor der er udarbejdet en grundig vejledning. Men helt ærligt… hvor mange er der af sådanne forløb på platformene? Når jeg laver mine forløb på platformen, lægger jeg kilderne og arbejdsopgaverne ud. Indledning, forforståelse og efterbehandling er kun i mit hoved. Jeg har så absolut ikke tid til at nedfælde det på en platform. Hvis mine kollegaer finder, de kan bruge noget af det, spørger de mig til det ikke-nedskrevne.

En anden udfordring er, at der ligger både skidt og kanel derude. Man kan frygte, at forløb der ikke på nogen måde lever op til kravene i faget, bliver brugt af den kollega, der har fået faget påduttet for at fagfordelingen kan op. Det går ud over kvaliteten i undervisningen.

Så er der det med ophavsretten. Hvis en kollega ude i landet lægger noget ud i et forløb fra en lærebog, uden at kildeangive, og jeg ser forløbet og tror, det er i orden og bruger det. Har jeg så (uvidende) krænket nogens ophavsret?

Fordele

Fordelen ved deling er selvfølgelig, at man kan lade sig inspirere. Der er mange fantastisk dygtige mennesker derude, der laver noget, der er fantastisk. Det er en god ting. Men spørgsmålet er, om man har tid til at se alle forløb igennem for at finde det bedste?

Mit postulat er, at lærere gerne vil dele med hinanden. Det har vi altid gjort. Vi vil bare gerne selv bestemme, med hvem og hvornår.