Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Har du styr på dine kildetyper?

I ferien stillede jeg ovenstående spørgsmål til en ung lærer, der skal have 9. for første gang. Hun så uforstående på mig. Hvad skal man have styr på?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man siger godt begyndt er halvt fuldendt. Det gælder også, når vi taler opgivelser til prøven til foråret.

Ja, jeg ved det godt. Vi er lige begyndt. Prøven er først til sidst. Hvorfor så tænke på prøve nu?

Fordi der er så mange formalia, der skal overholdes, at det ikke kan nås, hvis ikke man er opmærksom fra starten.

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Mit allerbedste råd til alle, der underviser i 8. og 9., er, at man skal læse prøvevejledningen godt og grundigt igennem, inden man starter på årsplanen. Her står, hvad opgivelserne skal indeholde.

Kildetyper

Eksempelvis kan man læse, at der skal opgives mindst fem kildetyper, der ikke er tekst. Det er ikke svært – især hvis man får det tænkt ind fra starten.

Et hurtigt blik i min plan viser en levende reklame ”Fodboldvor”(Betsafe). Den læner sig op ad ”Fadervor,” men med et noget andet budskab.

Der er to ekskursioner. En til ”Rock med Luther” og en til ”Esbjergevangeliet”. Begge ting fra 8. skoleår, som vi trækker med ind i 9.

Der er et nyhedsindslag om fodboldandagt i kirken, ”Indefra” en dokumentar, hvor Anders Agger besøger Jehovas vidner, og i samme forløb ” To verdener” (spillefilm)

Under emnet "kunsten og mediernes brug af religion" skal vi have om blasfemi gennem tiderne. Så her kommer der både malerier og tegninger.

Eleverne må kun bruge kildetyper kendt fra undervisningen

Det er vigtigt, du har så mange kildetyper med, som muligt. Eleverne må kun bruge kildetyper til prøven, som også kan findes i opgivelserne. Så udover ovennævnte vil jeg anbefale, at man også får indarbejdet en statistik, trykt reklame, musikvideo, religiøs tekst, artikel, debatindlæg osv

Man begrænser sine elever alt for meget, hvis man ikke får det tænkt ind.

Kig over på Janus Neumanns blog fra denne uge – han har gode råd til, hvordan du gemme kilderne løbende.

https://www.folkeskolen.dk/640086/ny-laerer-se-her-faa-hurtigt-styr-paa-kilderne