Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Kære nye religionslærer

Velkommen til skolens bedste fag. Her er et bud på nogle overvejelser, du måske bør gøre, før det går løs.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kære nye religionslærer. Først og fremmest tillykke med at du skal til at undervise i et superspændende fag. Uanset om du er nyuddannet eller en rutineret underviser, er der nogle ting, der måske er meget gode at overveje, inden du starter op på den første lektion.

Dannelse

Du skal undervise i et fag, der i den grad er med til at danne eleverne til borgere i et demokratisk samfund. Religion(smodsætninger) fylder i vores samfund, og megen debat foregår på et uoplyst grundlag. Viden om, hvad religion står for, og at der for nogle er store forskelle på religionens dogmer og det levede liv, er vigtig at have, når man skal agere i vores samfund. Overvej hvilke religioner og etiske dilemmaer, du vil tage op. Er der nogle religioner, der er særlige vigtige i jeres område?

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Det fagfaglige

Religion er et fag, der vil og skal meget, men hvor timerne er uendelig få. Du bør derfor have en plan for hele skoleåret i detaljer og for trinnet i grove træk, før du starter. Især hvis du underviser i overbygningen. Alle kompetencemål og områder skal være dækket (i kristendomskundskab er der fire kompetenceområder og 13 områder). Eleverne skal lære at bruge fagord, have viden om religionerne og kunne diskutere etiske problemstillinger. Overvej om I skal lave en lokal forpligtende læseplan, så I sammen sikrer jer den røde tråd gennem skolegangen.

Faget

Noget af det jeg holder mest af ved faget, er de timer, hvor eleverne (og jeg) sætter noget af os selv i spil. Hvor vi debatterer, hvor vi får sat ord på noget, vi ikke vidste, vi havde i os, hvor vi tager stilling. Eller de timer, hvor selv de store drenge sidder med halvåben mund, stirrende i blikket fordi de er optaget af en fortælling. Overvej hvad dine styrker er i formidling. Er det fortælling, illustrationer, debatleder eller?

Nyd det

Dette fag tillader dig nogle gange at komme tæt på dine elever. De vil gerne, når de har ytret den obligatoriske ”kristendom er vildt kedeligt” sætning (gælder nok mest de store) Det er et fag, der er aktuelt. Et fag, der har stor politisk bevågenhed. Og så er det VORES fag.

Velkommen til faget og rigtig godt skoleår.