Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Kære nye undervisningsminister

Tillykke med en vigtig ministerpost. Din forgænger har rettet op på noget – skal vi ikke aftale, du retter op på resten?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan undre mig, at der ikke er blevet talt mere om folkeskolen i valgkampen. Det er en central samfundsinstitution. Der er så mange ting, du må og skal gøre noget ved, hvis folkeskolen igen skal blive elever, forældres (og læreres) fortrukne valg.

Hvorfor holder vi skole?

Noget af det allerførste du bør gøre, er at overveje, hvorfor vi holder skole? Hvad er det vigtigste, børnene skal have med herfra? I min optik er det både dannelse og uddannelse. Efter folkeskolereformen er det som om, at dannelsen er blevet sekundær. Alt skal måles og vejes. Fjern de mange test og overlad den professionelle lærer at vurdere, hvad og hvornår der skal testes (i).

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Økonomi

Det koster penge at få en god skole. Lærerne skal have færre undervisningstimer. Det kan ikke lade sig gøre at forberede en undervisning med bevægelse, variation og differentiering, hvis der ikke er tid. Børnene bliver ikke dygtigere af at have en uforberedt lærer.

Undervisningsmaterialer er heller ikke gratis. Kravene til fagene forandres hele tiden, så der skal nye materialer til.

Specialskoler

Alle børn skal have ret til det undervisningstilbud, de har brug for. Inklusionen er gået for vidt. Det er en kamp for forældre at få en plads på en specialskole til deres barn med handicap. En af dine vigtigste opgaver er at få genetableret de specialiserede tilbud, der forsvandt med amternes nedlæggelse, samt at give børnene ret til at komme dertil.

Undskyldning

En forudsætning, for at projekt folkeskole skal blive rigtig godt, er, at de, der skal gennemføre den daglige undervisning, føler sig værdsat. Her kunne ordet undskyld gøre en del. Min puls stiger voldsomt, når jeg tænker tilbage på 2013. Dit første og største projekt er, at lærerne skal have en arbejdstidsaftale. Vi skal have pengene tilbage for vores seniorordning, som vi havde finansieret med overenskomstmidler. Vi mangler at få en månedsløn. Men først og fremmest mangler vi en uforbeholden undskyldning.

Der er meget andet at tage fat på – hvis du mangler inspiration, kan du også læse nytårstalens udeladte afsnit.

https://www.folkeskolen.dk/649681/nytaarstalens-udeladte-afsnit

God arbejdslyst!

Powered by Labrador CMS