Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Kilder i nyhederne

Når den gode kilde inspirerer en, er man nødt til at slå til - også selv om man sidder midt i morgenkaffen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har altid emnet ”Religion i Danmark” med på årsplanen i 9. klasse. Underemnerne og kilderne kan være forskellige, men det kommer ofte til at handle om de udfordringer, det kan give, når samfundets normer og religionens holdninger ikke er ens.

Islam eller gudstjeneste 

For nylig sad jeg og så på min kildebank til emnet. Gudstjenester til jul fylder en hel del. Det er et taknemmeligt emne, der kommer nye aktuelle kilder hvert eneste år. 

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Islam i Danmark fylder også en del. Faste og bøn i skoletiden. Maskeringsforbud og kønsopdelt svømning. 

I de senere år er den jødiske omskærelse også kommet på listen. Der er adskillige gode debatterende kilder at finde 

Love og rettigheder 

Grundloven og menneskerettighederne fylder også del. Religionsfrihed, retten til at dyrke sin religion, etisk råds udtalelser om emnet. Alt sammen kilder, der giver emnet dybde. 

Fornyelse 

Selv om min kildebank er fyldt med gode sager, kan man godt have trang til at finde noget nyt at kaste sig over. Og som jeg før har skrevet her, kan jeg ikke altid slå min lærerhjerne fra, når jeg har fri. Således blev den også lynhurtigt aktiveret, da jeg skal og læste nyheder under morgenkaffen. 

Dr, Tv-2, Kristeligt Dagblad og Jyllandsposten bragte alle den samme nyhed om, at ”kristen friskole meldte fra til gudstjeneste, fordi præsten var kvinde” 

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-01-14-kristen-friskole-meldte-afbud-til-gudstjeneste-fordi-praesten-var-kvinde 

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/kristen-friskole-droppede-kvindelig-praest-jeg-tager-kvajebajer-med-i 

Kilderne passer perfekt ind i mine forløb om kristendom og folkeskole og det kirkehistoriske forløb om forandringer i folkekirken. Her har jeg et punkt om ordinering af de første tre kvindelig præster i 1948. Kilderne kan aktualisere noget af debatten fra dengang. 

Kilderne kan også bidrage til at belyse forholdet mellem religion, individ, skole og samfund. 

I dag havde jeg heldigvis forberedelse fra morgenen af. Så med nogle få stikord kradset ned på en blok, var jeg klar til at lave noget nyt, da jeg mødte ind. Skønt når dagen starter med noget nyt, man kan bruge i undervisningen.