Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Kontroversiel etikundervisning?

Undervisningsministeren har på baggrund af en konkret sag fra Aarhus udtalt, at det skal besluttes lokalt, hvilke etiske dilemmaer, man underviser i. Kan man opstille nogle guidelines for det valg?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Etik og livsfilosofi er et af fire kompetenceområder i kristendomskundskab. Det er et område, mine elever plejer at være vilde med. Her skal de nemlig debattere og argumentere for deres synspunkter. Oplevelsen af, at deres viden om religionerne pludselig får dem til at forstå, hvorfor andre har de synspunkter, de har, er god.

Det er supergode timer, hvis altså rammen for undervisningen fungerer.

Et stort ansvar

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Etikundervisningen er uden tvivl det område, jeg bruger mest tid på at overveje.

Hvilke dilemmaer skal jeg præsentere, og hvordan skal det gøres? Kan jeg med en time om ugen kende mine elever så godt, at jeg ikke utilsigtet kommer til at præsentere et dilemma, der rammer lige ned i en elevs personlige dilemma? Hvis jeg gør, hvordan skaber jeg så rammer, der gør, at eleven kan være i det?

Hvad skal de lære?

Først og fremmest skal eleverne have grundlæggende viden om etik. Hvad er konsekvens- og pligtetik? Hvor kan vi se etiske dilemmaer i vores eget liv? I samfundet?

Konkrete kilder og opgaver

For mig fungerer det bedst, når jeg i udskolingen har kilder, der taler for eller imod et givent dilemma. Eleverne kan tale ud fra kilden uden nødvendigvis at bringe sig selv i spil.

Der cirkulerer også opgaver som ”Luftballonen” En gruppe mennesker flyver i en ballon. Den lækker luft og en skal smides ud for ikke alle skal dø. Hvem vælger du? Den type opgave har jeg det lidt svært med. Kan man bede børn om at vælge, hvem der skal slås ihjel?

Guidelines

Når man underviser i etiske dilemmaer, bør man først og fremmest spørge sig selv om, hvad eleverne skal lære. Hvilke fagbegreber skal de kunne? Skal de anskue det ud fra eget eller religionernes synspunkter? Hvor godt kender du dine elever? Er det bedst at diskutere dilemmaet ud fra en bog, et billede, en tegneserie, så de kan formulere sig ud fra en andens handlinger? Eller skal de selv tage valg?

Hvilke forløb laver du? Indskoling, mellemtrin, udskoling. Kommenter gerne med gode ideer, kilder mm