Folkeskolens religionsrådgiver
Blog
Mariæ bebudelse
Jomfru Maria fylder ikke så meget i den protestantiske kirke som i den katolske og ortodokse. Hun har dog sine øjeblikke. Mariæ bebudelse er en af dem.
Hvis man googler Mariæ bebudelses dag 2019, får man to datoer. Den ene er den 25. marts , og den anden er den 7. april. Den første ligger fuldstændig fast hvert år. Det er nemlig 9 måneder før juleaften og er derfor den dato, den katolske og ortodokse kirke har fastlagt som dagen, hvor Maria fik at vide, hun skulle føde Jesus.
I den danske folkekirke fejres dagen den femte søndag efter fasten, altså sidste søndag inden palmesøndag.
Helgener
Den danske folkekirke har ingen helgener, men Mariæ Bebudelsesdag blev alligevel fastholdt som helligdag efter reformationen.
Den fejres mange steder med den kirkemusik, der er komponeret til Marias ære.
Undervisning
Fortællingen om Mariæ bebudelse kan indgå som en del af undervisningen i mirakler i bibelen. Den kan også indgå i et forløb, hvor man ser på, hvordan undere og mirakler er med til at vise, at en person er noget helt specielt. Ex kunne Prins Siddharta (den senere Buddha) gå lige efter fødslen og der voksede lotusblomster i hans fodspor.
Kilder
Undervisningen kan også tage udgangspunkt i, hvordan man kan skildre og tolke den samme begivenhed.
Man kan læse om bebudelsen i Lukas evangeliet 1,26 -38. Her fortælles hvordan englen Gabriel kom til Maria og fortalte, hun skulle føde Guds søn.
Vil man gerne sætte lidt kulør på fortællingen, kan man vise eleverne et udsnit af Esbjerg Evangeliet, hvor bebudelsen sker gennem en vingeklædt transistorradio. Man kan også vise ”jul på facebook”, hvor Maria får det glædelige budskab på mail.
Hvorfor Mariæ?
Til sidst må jeg hellere huske at skrive, at Mariæ er en gammel form for ejefald og betyder derfor Marias.