Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Mortens aften

Skal du have and på lørdag? Så er du en af de danskere, der fejrer Mortens aften. Men hvem var ham Morten egentlig? Og hvad har det med en and at gøre?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi har været protestanter i Danmark i næsten 500 år. Alligevel kan vi se nogle af de katolske helgener i vores kalender. En af dem er Martin af Tours.

Martin af Tours

Martin var barn af romerske forældre og levede i 300 tallet. Han gik ind i den romerske hær som 15 årig. En dag passerede han en fattig tigger ved byporten til Amiens. Martin ville hjælpe, så han tog sit sværd, kløvede sin kappe, og gav tiggeren den ene halvdel. Om natten drømte Martin, at Jesus talte til ham iført den halve kappe. Jesus sagde, at det var ham, Martin havde hjulpet. Dagen efter, da Martin vågnede, var kappen hel igen.

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Efter dette mirakel lod Martin sig døbe. Han forlod hæren, og blev munk.

Martin levede fromt, og med tiden ønskede befolkningen i Tours at gøre ham til byens biskop. Det var Martin på ingen måde interesseret i. Da folket kom for at hente ham, gemte han sig i en gåsesti. Det var ikke det bedste sted – gæssene skræppede og larmede så meget, at Martins gemmested blev afsløret, og han blev tvunget til at påtage sig hvervet som biskop

Hævnen er sød

Martin glemte ikke gæssene. Han indførte, at alle husstande skulle slagte mindst en gås og spise den på dagen for hans afsløring.

Helgenkåring

I 659 blev Martin helgenkåret som den første, der ikke havde lidt en matyrdød. Hans helgendag er 11. november. I Danmark og Sverige kaldes han Morten. Martin Luther blev født den 10. november og døbt den 11. Han er derfor opkaldt efter Martin af Tours

Fra gås til and

Nu vil I nok indvende, at I ikke spiser gås, men and til Mortens aften. Den tradition opstod allerede i middelalderen, da gåsen var alt for dyrt et måltid, og derfor blev erstattet af den billigere and.

Undervisning

Jeg kan godt lide at afslutte mine timer med en lille fortælling. Det er oplagt at fortælle om Martin op til Mortens aften. Du kan læse mere om Martin på folkekirken.dk og kristendom.dk