Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Nu må det være slut med de magre år

Syv magre år! Det er, hvad vi har haft under lov 409. Det er på tide, vi får en overenskomst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I bibelen tales der om syv fede år som blev fulgt af syv magre år. I lærerverdenen har det været omvendt. Vi har haft syv magre år. Syv år uden overenskomst. Syv år med manglende tid. Syv år med lærerflugt, stress og mindsket arbejdsglæde. Syv år, hvor vi har arbejdet efter reglerne - og ikke mere.

Lockdown

I 1½ måned har flere af os siddet hjemme og gjort alverdens krumspring for at fastholde en hverdag for vores elever. I to uger har mange af jer været tilbage i en arbejdsdag, der mildest talt har været udfordrende. 

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Lærerne har i denne tid vist omstillingsparathed, kreativitet og vilje. De har taget et stort ansvar. Medierne er fyldt med beretninger om lærere, der kører ud og hilser på eleverne. Lærere, der læser godnathistorier. Efterskolelærere, der kører ud med mad og laver virtuel fællesspisning.

Facebookgrupper for lærere er fyldt med instruktionsvideoer og ideer til, hvordan man laver fjernundervisning. Hvordan man laver sociale arrangementer. Hvor man kan finde materialer elektronisk. 

Vi kan holde hovedet højt. Ligesom de mange andre faggrupper, der har taget ansvar i denne krisetid.

Arbejde efter reglerne

I tiden mellem lockout og lockdown har jeg arbejdet efter reglerne. Slut med at arbejde om aftenen, i weekenden, i sommerferien. Slut med at arbejde og fritid blandes sammen. 

Der gik dog ikke mange dage i denne lockdown, før jeg arbejdede som i tiden før 2013. Om det er søndag eller tirsdag har ikke betydet så meget. Timeantallet er eksploderet, for det tager lang tid at rette og give respons skriftligt. Men det har været okay for mig. Tiden er speciel og den kræver noget andet. 

Syv fede år ?

På et tidspunkt bliver verden vel normal igen. Og når vi skal tilbage til den normale hverdag, bør det være med en overenskomst. Tiden er for længst inde. Og for en gangs skyld har vi medvind i medierne. Der tales pænt om lærerne og deres indsats. Er det ikke på tide, vi i normaliseringens navn får en overenskomst lige som resten af den arbejdende befolkning? 

God 1. maj!