Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Offentliggør udtræk tidligere

Eleverne skal have tid til at udarbejde et godt prøveoplæg. Det bliver meget vanskeligt at finde den tid til dem i år.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad skal vi op i? Hvem skal jeg have op? Nogenlunde sådan lyder spørgsmålet i disse dage fra elever og lærere.

Emnetræk

I mandags trak vi emner til fem fag. Historie, samfundsfag, kristendomskundskab, idræt og naturfag. I timerne herefter er eleverne gået i gang med at indkredse underemne og begyndt at gøre sig tanker om en problemstilling. Helt i tråd med hvad prøvevejledningen anbefaler.

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Mangler tid

Jeg ville gerne have ventet med udtræk i år. Jeg har haft ualmindeligt svært ved at nå mine forløb i den ene klasse, hvor der har været den ene aflysning efter den anden. Beslutningen om at trække senere var næsten taget, da jeg for en sikkerheds skyld tjekkede kalenderen for at se, om eleverne vil have tid nok til at udarbejde deres prøveoplæg ordentligt, hvis de er trukket ud.

Kalenderen

Det var meget nedslående læsning. Udtræk offentliggøres 29. april. De skriftlige prøver starter 6. maj. De mundtlige prøver starter 27. maj. Med andre ord er sidste skoledag 24. maj. Der er altså under en måned fra udtræksoffentliggørelse til første mulige dag, prøven kan aflægges. Og her skal så fratrækkes skriftlige prøver og en helligdag.

Regn baglæns

Censor skal have materialet 14 dage før prøvestart. Jeg skal nå at lave lærerstillede spørgsmål til alle oplæg ( og NEJ, det kan man ikke gøre under vejledningen – der har man mere end travlt). Det kan med andre ord ikke lade sig gøre at give eleverne tid nok til at gøre et godt stykke arbejde.

Ryk datoen

Selv om jeg har trukket med eleverne, er tiden meget knap i år grundet påsken. Ministeriet har i løbet af året rykket prøveterminen frem. Det ville klæde dem på samme måde at rykke offentliggørelsen af udtræk en uge frem. Eleverne skal have tid til at udarbejde et godt prøveoplæg. Vi kan ikke være andet bekendt.