Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Prøve eller ej?

Sidste år aflyste man prøverne. Bør man gøre det igen, eller skal der ændres på årets prøvekrav?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg tror, vi er mange lærere på 9. årgang, der er begyndt at skæve bekymret til kalenderen.  Der er kun 2½ måned, til vi plejer at trække emne til afgangsprøven i kulturfagene. Vi er hjemsendt og laver virtuel undervisning for anden gang – nogle har endda været lukket mere ned. 

Virtuel undervisning er naturligvis bedre end ingenting, men den er på ingen måde på højde med det, vi kan lave i et klasselokale, hvor vi kan se eleverne, fornemme om de forstår og hvor vi kan have en dynamisk samtale. 

Forsvundne timer

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Der forsvandt mange kristendomstimer i forårets nedlukning. Jeg har fået en erstatningsfagdag i efteråret, og skal have en mere om lidt. Men en virtuel fagdag er bare heller ikke så effektiv, som en fysisk. 

Når vi en gang kan møde ind igen, er der flere udskudte ting, der skal afvikles. Terminsprøver og projektopgaven skal der være plads til. Sidstnævnte fordi det er et krav, førstnævnte fordi de også blev aflyst i 8.  

Kan vi nå det?

Så er det, det bekymrede blik til kalenderen kommer. For kan vi nå pensum og alle kravene til prøven? Kan vi nå at få hjulpet alle, der ønsker det, i gode grupper? Kan vi og eleverne nå at blive klar? 

Jeg begynder at tvivle. For selv om vi kun er i midten af januar, har vi mistet rigtig meget tid. Det forlyder, man fra ministeriets side er begyndt at se på, om og hvordan sommerens prøver skal afvikles. 

I ministerens stol

Sad jeg i ministerens stol ville jeg løsne kravet om, at eleverne kun kan bruge kildetyper, der er undervist i, løsne kravene til kulturteknikker, acceptere at opgivelserne ikke nødvendigvis er ligestillede i forhold til fagets fire kompetenceområder.  

Dette under forudsætning af, vi kommer tilbage senest i uge 8. I modsat fald mener jeg, man bør aflyse alle prøver med undtagelse af dansk, matematik og evt engelsk. Eleverne er skidt stillet i 1. g, hvis de slet ikke har prøvet at gå til prøve i folkeskolen.  Men det er ikke rimeligt, de skal til alle prøver, hvis de fortsat skal nøjes med onlineundervisning. 

 Jeg synes, vi skal hjælpe ministeriet godt på vej. Jeg vil derfor opfordre jer alle til at give jeres besyv med i kommentarfeltet. Hvordan kan vi afvikle prøven i kristendomskundskab? Og skal vi afvikle den?