Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Schastlivogo rozhdestva

Glædelig jul står der i overskriften - på russisk. I dag er det endelig jul i den del af verden, der fejrer jul på Hellig Trekongers dag. Men hvordan fejrer man egentlig Helligtrekonger i dag?

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I vor del af verden følger vi den gregorianske kalender. Den er 13 dage forud for den julianske kalender, hvorfor vores jul er overstået, hvor den først starter i ex Rusland i dag. På samme måde slutter julen først 19. januar i Rusland – dagen for Jesu dåb i Jordanfloden. 

Julens afslutning 

Traditionelt set slutter julen også først nu i Danmark. Det er i dag, man tager julepynten ned og afslutter julen. Nogle bager også den traditionelle Helligtrekongers kage. Heri puttes en tørret bønne. Den der får bønnen, bliver konge for en dag og må bestemme over de andre. 

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Der er også tradition for at tænde helligtrekongerslyset. Det trearmede lys har en lille smule krudt støbt ind i stammen. På denne måde afsluttes julen med et lille smæld. 

Helligtrekongersvandring 

I Fredericia har man taget den gamle tradition med Helligtrekongersvandring op. Man samles til salmesang og går herefter i fakkeltog gennem byen. I Sydeuropa er vandringen mest for børn. Her banker man på dørene og får slik. Man skriver med kridt bogstaverne C M og B på dørene. Det er forbogstaverne for de tre konger Casper, Melchior og Balthazar. På latin kan de også står for Christus Mansionem Benedicat, som betyder Kristus velsigne dette hus. 

Helligtrekonger i skolen 

Hvorfor overhovedet beskæftige sig med Helligtrekonger i dag? I skolesammenhæng kan vi tale om den tid, det tog fra Jesu fødsel til de hellige tre konger kom. Mange børn har en fornemmelse af, at de kom umiddelbart efter fødslen. Vi kan tale om de forskelle, der er rundt om i verden i forhold til traditioner. 

Da jeg gravede lidt i Helligtrekongerstraditionerne, læste jeg også, at det er i dag, man skal spise de sidste julesmåkager. En god anledning til at fravige en anden januartradition – slankekuren. 

Glædelig Helligtrekonger 

(billede fra folkekirken.dk)