Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Skal vi have religion på skoleskemaet?

Hvorfor holder vi skole? Hvad skal børnene lære? Hvilke værdier skal de præsenteres for? Skal de overhovedet præsenteres for værdier? Det er spørgsmål, man bør stille sig selv en gang i mellem

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Læseplanerne i alle fag skal opdateres. Arbejdet går for alvor i gang i næste måned. I den forbindelse bør man stoppe op og spørge sig selv, om faget kristendomskundskab stadig har en berettigelse på skoleskemaet.

Forældet?

Har eleverne brug for viden om noget, der ikke kan bevises? Er det ikke bedre at bruge tiden på at udvikle kompetencerne i de fag, som erhvervslivet skriger på? Håndens arbejde, det naturfaglige?

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Er det moderne menneske ikke hævet over religiøse dogmer?

Værdier

Svaret på sidste spørgsmål er i min optik nej. Religion og de deraf følgende værdier fylder meget i vores samfundsdebat. Se bare på debatterne om omskæring, julegudstjenester i skoletiden, håndtryk og tildækkelsesdebatten.

Kristendomskundskab handler om værdier. Hvilke værdier finder vi i religionerne og livsanskuelserne? Eleverne skal lære at forholde sig til grundlæggende tilværelsesspørgsmål og etiske principper.

Derfor bør faget bestå. Vi har behov for at kende til hinandens værdier, for at vi kan diskutere på et oplyst grundlag

Læseplanen

Læseplanen skal skrives op mod folkeskolens formålsparagraf. Her tales der om danske værdier og forståelse for andre kulturer. Der tales om ligeværd og åndsfrihed.

Kristendomskundskab er et centralt fag i den sammenhæng. Så for at svare på mit indledende spørgsmål. Ja, vi skal have religion og etik på skoleskemaet. Fagets navn bør i den forbindelse udskiftes, men det er en helt anden historie.