Folkeskolens religionsrådgiver
Blog
Tillykke med uddannelsen. Nu skal du lære at blive lærer
I disse dage bliver de lærerstuderende færdige med uddannelsen. Men gør en læreruddannelse det alene?
I går var en vidunderlig dag. Min datter blev færdig som lærer fra Via i Aarhus. Plænen var fyldt med små grupper af dimentender og deres familier. Solen skinnede og glassene var fyldt med bobler.
I får ikke en fysisk dimension i år. I skal sidde hjemme bag hver jeres skærm. Men I skal ikke snydes for en lille tale.
Kære nye lærere
Tillykke med jeres uddannelse og velkommen til lærerfaget. I har knoklet i fire år. I har teorien og det faglige på plads. Nu skal I ud og lære at være lærer.
I skal ud og møde alt det, I ikke kan lære på skolebænken. Den første udfordring er at få et job. Et godt fif er at ringe og tale med lederen på de skoler, der søger. Aftal at komme på besøg på skolen. Spørg ind til, hvad de præcis mener med dette eller hint i jobopslaget. Hvilken profil leder de efter osv
Når du bliver kaldt til samtale, skal du være dig! Et lærerværelse kan rumme de fleste typer – også dig. Spørg til samtalen om der tages særlige hensyn til nyuddannede, såsom delt klasselærerfunktion, mentorordning, reduceret timetal de(t) første år?
Når du har fået jobbet og skal ud på skolen første gang, så husk at få at vide, om undervisningen planlægges individuelt eller på tværs af årgangen? Hvad skal jeg have klar til planlægningsdagene i august?
Til august skal du møde alle dine kollegaer. Du har efterhånden fået styr på mere af det formelle. Men de uformelle koder kan være vanskeligere at kende.
Min datter fik en startpakke som bestod af det ting, der bare skal være i skoletasken. Ingen lærer kommer igennem en hel dag uden kaffe eller te. Derfor var den første ting et krus. Kruset var neutralt, for med tiden skal hun finde det, der viser, hvem hun er. Læg mærke til det. Dine nye kolleger har krus med fodboldhold, citater o lign. Du kan hurtigt spotte en bibliotekar, en religionslærer - ja sågar en Brøndbyfan.
Du kan ikke leve uden en kalender. Og nej, du kan ikke nøjes med en elektronisk. Teknologien svigter til tider – derfor er en fysik kalender og en kridtholder et musthave. Sidstnævnte skal altid være i penalhuset.
Penalhuset er i øvrigt en genre for sig selv. Overbygningslærere har som hovedregel et meget lille penalhus (ofte i skind) med en blyant og kridtholderen. En indskolings- eller mellemtrinslærer har store rummelige penalhuse, der er fyldt med saks, lim, farver, blyanter mm Lærere i kreative fag har endvidere lavet penalhuset selv. Det kan være filtet, syet eller som trenden tilsiger nu; hæklet.
Når skoleåret starter, skal du til at undervise. Husk du kan på ingen måde være 100 % forberedt på alt, og alt kan ikke være perfekt. Gør det så godt, du kan indenfor din timeramme. Spørg, spørg og spørg. Alle dine kollegaer har været nye i faget engang. Vi er klar til at hjælpe dig. Vi vil også gerne høre, hvad du har at byde ind med. Du har sikkert lært noget nyt og spændende, vi kan lære noget af.
Et sidste godt råd er: Lad være at planlægge noget i efterårsferien. Der vil du bare sove……
Vi glæder os til at byde dig velkommen i et af de bedste job, man kan forestille sig.
TILLYKKE