Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Undervisning med mindre tekst

Undervisningen glider nogle gange lettere, hvis tekstmængden er mindre

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 8. klasse underviser jeg altid i religionerne, således eleverne får en god basisviden, inden jeg i slutningen af året går over til at undervise i de emner, de kan trække til prøven.

Tekst, tekst, tekst

I år har jeg rigtig mange elever, der har svært ved at kapere for store mængder tekst. Og selv om jeg altid har forsøgt at anvende det udvidede tekstbegreb, må jeg erkende, at det kan være svært  at finde egnet materiale i "basisreligionerne". Jeg har brugt grundbøger, der indeholder masser af tekst og ikke meget om, hvordan religionen ser ud i dag.

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Små film jødedom

Vi er nu nået til jødedommen, og jeg vidste, da jeg skulle lave forløb, at Jødisk Informationscenter er begyndt at lave små film om livet som jøde i Danmark i dag.

Hvad jeg ikke vidste var, hvor mange film der efterhånden er. Jeg og eleverne er især glade for filmene om bøn, shabbat, begravelse, kosher og filmen Ariella, der handler om at være ung jøde i Danmark. De er en rigtig god afløser for de klip, der er på dr.dk/skole. 

En af de ting, jeg er glad for er, at det bibelcitat, der er baggrund for ex et ritual, står på skærmen, så man får baggrunden med. Filmene, hvor det er unge jøder, der fortæller, er i øjenhøjde med eleverne i de ældste klasser.

Små film og billeder kristendom

Folkekirken.dk har efterhånden også fået lavet en række små film, fotoserier og interviews om ritualerne i kristendommen. Ligeledes er "fem skarpe om...." på dr.dk/skole også værd at se.

Fordele

De fleste elever er glade for at læse mindre og se mere. De fagligt svage elever har endog stor glæde af filmklippene. De kan tilegne sig samme viden som de andre - på samme tid.

En opfordring

Hvor ville det være fantastisk, hvis flere trossamfund lavede små oplysende film om at være kristen, muslim, Jehovas Vidne (forsæt selv) i Danmark. Film om hvorfor og hvordan man beder, går til nadver, bliver gift osv. Film af fem minutters varighed, der kan ses og evt bruges som kilde til prøven.

Videndeling

Kender du nogle gode links til små film eller fotos til vores fag? Del endelig i kommentarfeltet.