Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

Valentines dag

I disse dage kan man ikke gå i en butik, se en reklame eller færdes på de sociale medier uden at blive bombarderet med reklamer for valentines gaver. Men hvem var Valentine egentlig?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ifølge kristendom.dk skal vi tilbage til det antikke Rom i 200-tallet. Her ville kejser Claudius d. 2 opbygge en stor hær, og havde derfor brug for mange gode soldater. En god soldat var en mand uden kone og børn. Det var derfor forbudt at indgå ægteskab.

Den barmhjertige præst

Der var dog en præst ved navn Valentine, der ville hjælpe de unge mennesker, og han viede dem. Dette blev opdaget, og han blev fængslet.

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Afsværge sin religion

I fængslet kom det frem, at Valentine ikke blot havde viet unge mennesker, han havde også hjulpet andre kristne til at undslippe den romerske forfølgelse. Valentine fik valget mellem at blive henrettet eller afsværge sin kristne tro og overleve. Han nægtede og skulle derfor henrettes.

Give den blinde synet igen

Legenden vil herefter vide, at han helbredte fangevogterens blinde datter og gjorde hende seende igen. Han skrev hende et brev d. 14. februar 269 og underskrev det ”din Valentine”. Herefter blev han henrettet.

I 493 gjorde pave Gelasius d 14. februar til Valentines dag.

De unge elskendes helgen

Valentine er helgen for unge elskende. Dagen er blevet fejret i England og Skotland siden 1600-tallet.

Mangler du en valentine?

Det er ikke alle, der har en at skrive et kort til på torsdag. Hvis man vil ændre på det, kan dette gamle vestjyske varsel måske hjælpe:

"Vil en pige vinde en karl, tager hun et Æble, hvori hun skærer et kors og lægger det i sin venstre Armhule, saa der trænger sved ind i Æblet. Spiser han det, vil han løbe efter hende".

Happy Valentine <3