Sponseret blog: Jagten på fortiden

Sponseret blog

Få flere perspektiver med i brugen af historiske fortællinger i historieundervisningen

Der findes i dag et væld af muligheder, når det kommer til historieformidling udformet som historiske fortællinger på TV. De mange film skaber indlevelse i fortidige liv og begivenheder. Men det er vigtigt, at eleverne arbejder både med den kritiske stillingtagen og indlevelsen i en historisk fortælling. Nyt undervisningsmateriale fra www.jagtenpaafortiden.dk byder på en flerperspektivisk tilgang til landarbejdernes historie i et herregårdshistorisk perspektiv.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Historiske fortællinger om herskab og tjenestefolk

Historiske begivenheder, strukturer og personer bliver formidlet på TV som aldrig før. Livet for herskab og tjenestefolk på landets herregårde har her været et stort tema i historiske serier og film gennem de sidste årtier, og mange børn får en stor del af deres forståelse af fortiden gennem filmmediet. Derfor er det ekstra vigtigt, at man som lærer husker at inddrage undervisning i historiske fortællinger og kritisk arbejde med disse, når man inddrager film i historieundervisningen om eksempelvis tjenestefolkene og landarbejdernes liv. 

Pelle Erobreren 

Spillefilmen Pelle Erobreren efter Martin Andersen Nexøs roman (1906-1910) er en klassiker i klasselokalet, når det kommer til undervisningen i livet på landet ved indgangen til forrige århundrede. Filmen skaber indlevelse i fortidens liv, men ved også at arbejde med en kritisk tilgang til filmens indhold kan eleverne imidlertid lære nyt om flerperspektiviskhed, som er en essentiel del af historiefaget.

Sponseret blog: Jagten på fortiden

Danmarks mere end 700 herregårde repræsenterer en essentiel del af vores fælles historie, og med Jagten på Fortiden vil Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum give danske skoleelever en styrket forståelse for kronologi og sammenhæng i danmarkshistorien med udgangspunkt i herregårdenes kulturarv. Jagten på Fortiden er kulturarv i børnehøjde og består blandt andet af undervisningsfilm, digitalt undervisningsmateriale og guides til åben skole-aktiviteter i herregårdsmiljøerne. Jagten på Fortiden gennemføres af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum med støtte fra Nordea-fonden, Skibsreder Carsten Brebøls Almennyttige Fond og Norddjurs Kommune.

Færdigudviklet undervisningsforløb

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har udviklet et gratis undervisningsforløb, der netop stiller skarpt på tyendets vilkår ved indgangen til forrige århundrede samt nutidige fortolkninger af perioden på det store lærred. Undervisningsforløbet er en del af det landsdækkende formidlings- og undervisningsprojekt Jagten På Fortiden, hvor man kan finde gratis undervisningsforløb i faget historie fra reformationen og frem til begyndelsen af 1900-tallet. Her kan man kvit og frit finde inspiration til blandt andet historieundervisningen i et historiebrugsperspektiv.