Sponseret blog: Jagten på fortiden

Sponseret blog

Få herregårdenes kulturarv i børnehøjde

Reformationen, Christian 4., statskuppet 1660 og Grundloven 1849 er eksempler på kanonpunkter i historie, hvor herregårdene har spillet en vigtig rolle, så hvorfor ikke bruge herregårdshistorien til at arbejde med kronologi og sammenhæng og samtidig bruge åben skole som redskab til en mere differentieret historieundervisning?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den spritnye digitale platform www.jagtenpaafortiden.dk byder på en række gratis tilgængelige professionelle undervisningsfilm og undervisningsmateriale til brug i historieundervisningen med herregårdenes historie som omdrejningspunkt. Og herregårdshistorien er ikke kun en essentiel del af danmarkshistorien, den kan også bruges som et redskab til at styrke elevernes historiske bevidsthed og identitet samt kronologiske overblik.

Herregårdenes historie som en indgang til danmarkshistorien

De mere end 700 danske herregårde ligger som et finmasket net ud over landet og repræsenterer unik kulturarv, og tanken med Jagten på Fortiden er, at den enkelte lærer gennem materialet og undervisningsfilmene kan få en lettilgængelig adgang til at udfolde potentialet i herregårdshistorien som redskab til et styrket kronologisk overblik. Netop forståelsen af historiske sammenhænge og de lange linjer kan være svær at kombinere med undervisning i kanonpunkter. Men her kan herregårdshistorien være en nyttig indgang til en styrket forståelse af sammenhængen i danmarkshistorien fra middelalderen og frem til begyndelsen af 1900-tallet.

Åben skole i det lokale herregårdsområde

Sponseret blog: Jagten på fortiden

Danmarks mere end 700 herregårde repræsenterer en essentiel del af vores fælles historie, og med Jagten på Fortiden vil Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum give danske skoleelever en styrket forståelse for kronologi og sammenhæng i danmarkshistorien med udgangspunkt i herregårdenes kulturarv. Jagten på Fortiden er kulturarv i børnehøjde og består blandt andet af undervisningsfilm, digitalt undervisningsmateriale og guides til åben skole-aktiviteter i herregårdsmiljøerne. Jagten på Fortiden gennemføres af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum med støtte fra Nordea-fonden, Skibsreder Carsten Brebøls Almennyttige Fond og Norddjurs Kommune.

Viden om de danske herregårde skal ikke kun tilegnes i et klasselokale, - den skal opleves på egen krop! Og alt materialet i Jagten på Fortiden lægger derfor op til aktive oplevelser i naturen nær skolen eller nær skolens lokale herregård. Jagten på Fortiden skal på den måde give eleverne nye perspektiver på den nære, lokale historie som mindst lige så betydningsfuld som den store verdenshistorie fjernt fra den enkelte elevs lokalområde. Jagten på Fortiden lægger vægt på brugervenlighed for lærerne, og man kan derfor via den digitale platform finde en herregård nær den enkelte skole, hvorefter man med en guide til herregårdslandskaber kan gå på jagt efter spor fra fortiden i det lokale herregårdslandskab.

Bliv klogere på de mange muligheder for aktiv historieundervisning i herregårdenes landskaber på www.jagtenpaafortiden.dk.

Bag Jagten på Fortiden står Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, som du kan læse mere om på www.gammelestrup.dk

Powered by Labrador CMS