Sponseret blog: Jagten på fortiden
Sponseret blog
Få herregårdenes kulturarv i børnehøjde
Reformationen, Christian 4., statskuppet 1660 og Grundloven 1849 er eksempler på kanonpunkter i historie, hvor herregårdene har spillet en vigtig rolle, så hvorfor ikke bruge herregårdshistorien til at arbejde med kronologi og sammenhæng og samtidig bruge åben skole som redskab til en mere differentieret historieundervisning?
Den spritnye digitale platform www.jagtenpaafortiden.dk byder på en række gratis tilgængelige professionelle undervisningsfilm og undervisningsmateriale til brug i historieundervisningen med herregårdenes historie som omdrejningspunkt. Og herregårdshistorien er ikke kun en essentiel del af danmarkshistorien, den kan også bruges som et redskab til at styrke elevernes historiske bevidsthed og identitet samt kronologiske overblik.
Herregårdenes historie som en indgang til danmarkshistorien
De mere end 700 danske herregårde ligger som et finmasket net ud over landet og repræsenterer unik kulturarv, og tanken med Jagten på Fortiden er, at den enkelte lærer gennem materialet og undervisningsfilmene kan få en lettilgængelig adgang til at udfolde potentialet i herregårdshistorien som redskab til et styrket kronologisk overblik. Netop forståelsen af historiske sammenhænge og de lange linjer kan være svær at kombinere med undervisning i kanonpunkter. Men her kan herregårdshistorien være en nyttig indgang til en styrket forståelse af sammenhængen i danmarkshistorien fra middelalderen og frem til begyndelsen af 1900-tallet.
Åben skole i det lokale herregårdsområde
Viden om de danske herregårde skal ikke kun tilegnes i et klasselokale, - den skal opleves på egen krop! Og alt materialet i Jagten på Fortiden lægger derfor op til aktive oplevelser i naturen nær skolen eller nær skolens lokale herregård. Jagten på Fortiden skal på den måde give eleverne nye perspektiver på den nære, lokale historie som mindst lige så betydningsfuld som den store verdenshistorie fjernt fra den enkelte elevs lokalområde. Jagten på Fortiden lægger vægt på brugervenlighed for lærerne, og man kan derfor via den digitale platform finde en herregård nær den enkelte skole, hvorefter man med en guide til herregårdslandskaber kan gå på jagt efter spor fra fortiden i det lokale herregårdslandskab.
Bliv klogere på de mange muligheder for aktiv historieundervisning i herregårdenes landskaber på www.jagtenpaafortiden.dk.
Bag Jagten på Fortiden står Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, som du kan læse mere om på www.gammelestrup.dk