Blog

Kom og vær med til at udvikle Fagfællesskabet Håndværk og Design!

Har du lyst til at være med til den fortsatte udvikling af Fagfællesskabet Håndværk og Design, så mød op til det åbne redaktionsmøde onsdag den 22. marts kl. i KPH på Vesterbro ikke langt fra Bavnehøjbadet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er nu godt to år siden, at jeg sammen med 30 andre håndværk og design interesserede mennesker deltog i en såkaldt Prototype Cafe på det indre Nørrebro i København. Det var iværksætterfirmaet &LEARNING, der via et opslag her på folkeskolen.dk indbød til arrangementet.

&LEARNING havde modtaget penge fra de såkaldte udlodningsmidler til at udvikle et online fællesskab baseret på videosekvenser af god undervisning i faget håndværk og design. På cafeen blev vi præsenteret for de første 6 film og for hensigten med sammenkomsten. Først og fremmest ønskede Louise Hvid Jensen og Nicolai Seest, som var folkene bag &LEARNING at få respons på de første film og ideer til de kommende.

Det stod imidlertid hurtigt klart for mig, at formålet også var et andet. Ganske vist havde iværksætterne fået støttemidler, men kun delvist. Disse midler rakte i realiteten kun til aflønning til en professionel videofotograf og den efterfølgende klipning. Med andre ord søgte man efter frivillig og ulønnet arbejdskraft til at drive projektet videre. Vi var heldigvis nogle stykker, der fandt projektet så interessant og vigtigt, at vi meldte os til at indgå i det videre arbejde. Prototype Cafeen blev også anmeld her på folkeskolen.dk og flere ildsjæle kom til.

Håndværk og Design - et video-fagfællesskab

Fagfællesskabet Håndværk og Design er et professionelt fællesskab for lærere, pædagoger, studerende og undervisere ved professionshøjskoler. Det er &LEARNING, der har taget initiativ til og udviklet fagfællesskabet i tæt samspil med en række håndværk og design-undervisere. Det er et online læringsrum med korte videoer af god og inspirerende undervisningspraksis i danske grundskoler. Videoerne bruges som afsæt til refleksion, inspiration, dialog og udvikling i faget håndværk og design. Fagfællesskabets redaktionsgruppe er penneførere på denne blog. Fagfællesskabet findes på www.haandvaerkogdesign.net

I januar 2016 kunne vi så indbyde til langceringsfest for online Fællesskabet Håndværk og Design. Det var nærmere bestemt den 27. januar. Denne gang på Vesterbro og med langt flere deltagere.

Det var der da også al mulig grund til, synes vi, der i det forløbne år havde arbejdet med at få styr på projektet. Det vi nu kunne præsentere var en webside med et overflod af kommenterede videosekvenser, der alle viste - og stadig gør det – klip fra god undervisningspraksis i faget. Desuden er siden organiseret med nyhedsbrev, indmeldelses- og kommentarmuligheder. Arrangementet blev også denne gang dækket af folkeskolen.dk

Det var og er stadig vores intention med Fagfællesskabet at inspirere håndværk og design lærere til god undervisning; men i vores arbejde med projektet bliver vi mere og mere opmærksomme på, at denne metode, som vi nu har givet navnet Peer Practice, også udvikler de lærere der, medvirker ved optagelserne. Deltagelse giver ganske enkelt gode muligheder for at reflektere over egen undervisning.

Her står vi så i februar 2017. Endnu et år er gået og projektet er stadig i live og udvikling. Medlemstallet har for længst rundet 500 og der ligger mere end 50 videoklip, der alle på en eller anden måde forholder sig til god undervisning i håndværk og design. Det synes vi faktisk er rigtig godt gået!

Undervejs har vi arbejdet med at udvikle forskellige typer af film. Dvs. at det nu ikke udelukkende er sekvenser af undervisningspraksis, der vises. Bl.a. findes der også film, hvor særlige fagpersoner drøfter, reflekterer og videreudvikler på den undervisning, der præsenteres på en række udvalgte film. Vi kalder det et Fagpanel.

Men nu er pengene til de professionelle optagelser brugt op, så vi har været nødsaget til at tænke i nye baner. Det er nu slet ikke så galt endda. På baggrund af denne situation arbejder vi med videosekvenser filmet og klippet af lærerne selv med smartphone eller tablet.

&LEARNING har tilbudt lynkurser i håndtering af disse værktøjer og det har allerede resulteret i en række gode film, som kan ses på siden  haandvaerkogdesign.net  Der er klart at disse film ikke har den samme tekniske finish, som de professionelt producerede, men læringsindholdet er fuldt på højde med dem.

Når det er sagt, så skal det ikke være nogen hemmelighed, at vi har al mulig brug for at få tilført økonomske midler. Siden kører stadig som en betaversion, alle opgaver udføres af ulønnet arbejdskraft og det kræver løbende initiativ fra redaktionsgruppens side for at få lærerne til at tage sig tid til at producere nyt materiale.

Al det og meget mere skal redaktionsgruppen drøfte ved det næste redaktionsmøde, som afholdes onsdag den 22. marts kl. 16.30 – 18.30 på KPH. Det ligger på Enghavevej 80-82 i København.

Har du lyst til på en eller anden måde at være med til fortsat at konsolidere og udvikle Fagfællesskabet Håndværk og Design, så meld dig til på redaktion@haandvaerkogdesign.net og mød op den 22. marts.

Vel mødt!