Blog

Fri konkurrence i matematiktimerne i 8.klasse!

Overskriften kunne henvise til forsøg på at lade de frie markedskræfter råde i matematiktimerne. Men det jeg hentyder til er, at skolerne igen i år har mulighed for at tilmelde 8.klasser til Nordisk Matematikkonkurrence. Stiller din 8.klasse op?

Offentliggjort Sidst opdateret

Matematiklærerforeningen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden skoleåret 2003/2004 har 8.klasserne i hele Danmark haft mulighed for at tilmelde sig og deltage i Nordisk Matematikkonkurrence for de 14-15 årige skoleelever.
I Danmark står Danmarks Matematiklærerforening for afviklingen af kvalificeringsrunderne og de nationale finaler. Målgruppen er 8.klasstetrin.
Deltagerantallet har hele tiden været stigende. Fra at være ca. 40 deltagende 8.klasser i 2003, var der sidste skoleår næsten 250.

Men der er plads til mange flere.

Det danske vinderhold, som kom til sidste års nordiske finale skrev blandt andet:
Vi synes at det har været rigtig sjovt at være med i Nordisk Matematikkonkurrence. Kvalifikationsrunderne har været spændende selvom opgaverne i 2. runde var svære. Det har været specielt sjovt at deltage i finalerunderne i både Danmark og i Stockholm. Projektet var også sjovt at lave, men også svært at få helt styr på. Det var sjovt at hele klassen arbejdede med forskellige opgaver, men med samme mål.

Klassens matematiklærer skrev blandt andet:
Vi har på skolen tradition for at deltage i matematikkonkurrencen som Danmarks Matematiklærerforening står for. Det er der flere grunde til. For det første er opgaverne i konkurrencen altid udfordrende på en anden måde end den traditionelle matematikundervisning, og for det andet giver
en konkurrence ofte en energi i klassen som kan udnyttes til at fokusere på faget. Opgaverne giver eleverne mulighed for at kommunikere matematisk indbyrdes og fokusere på den faglige læsning. Opgaverne er formuleret på en måde der lægger op til at opgavens formål og indhold kan diskuteres. På den måde styrkes mundtligheden i faget, og eleverne er tvunget til at anvende faglige begreber og udtrykke sig fagligt præcist for at opnå fælles forståelse af opgaverne.
Det videre arbejde med matematikprojektet er en god måde at få eleverne til at arbejde med strategier for opgaveløsning og fordybe sig i faglige ukendte emner. De skal selv i gang med at problembehandle,
modellere og udarbejde strategier for deres matematiske problemstilling. Undervejs og til sidst skal det matematiske problem repræsenteres gennem modeller, eksempler og forklaringer. Det er her at klassens arbejde og forståelse af projektet træder frem og bliver synligt for eleverne.

Deltagelse i turneringen er gratis for skolerne. Går klassen videre til semifinalen og finalen, bliver elevernes rejse- og opholdsudgifter betalt.
Den samlede arbejdstid, der skal afsættes til de to indledende runder, er 2 gange 90 minutter. Alt materiale er klar til brug og fremsendes til deltagerne fra det danske udvalg.

Den danske semifinale og efterfølgende finale afvikles i Virumhallen i København d. 23-24.april 2012. Klasserne, som deltager i semifinalen, forbereder og gennemfører over en to måneders periode en projektopgave.

Titlen på de tidligere års projektopgaver har blandt andet været:
Matematik og kommunikation, Matematik og musik, Matematik og kroppen, Matematik og ferien, Matematik og dyr, Matematik og miljø, Matematik og spil samt Matematik i mønstre.

Dette års projektopgave har titlen: Matematik i havet

Vinderholdet i den danske finale deltager med to piger og to drenge i den nordiske finale 5.-7.juni 2012 i København.

Tidsplanen for Nordisk Matematikkonkurrence er:

5.november 2012 Tilmeldingsfrist til konkurrencen
5.-23.november 2012 Første kvalificeringsrunde
7.-25.januar 2013 Anden kvalificeringsrunde
1.februar 2013 Vinderne af kvalificeringsrunderne offentliggøres
12.april 2013 Aflevering af projektopgaver
23.-24.april 2013 Nationale semifinaler og finaler
5.-7.juni 2013 Nordisk finale i København

Tilmelding sker på Danmarks Matematiklærerforenings hjemmeside: www.dkmat.dk

Tidsskriftet MATEMATIK 5/2012, som udkommer snarest, bringer en artikel om Nordisk Matematikkonkurrence, herunder yderligere relevante informationer.