Folkeskolens idrætsrådgiver

Blog

Idrætsgrupper: Deadline nærmer sig

Med snart fem års erfaring med idrætsprøven i ryggen er min klare anbefaling nu, at eleverne ikke selv skal stå med ansvaret for gruppering til prøven. Det primære ansvar skal ligge hos læreren og processen skal kickstartes nu.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Pixabay.com

I morges snakkede jeg med min 9. klasse om sammensætning af kommende idrætsgrupper. Vi kom omkring det optimale antal elever i grupper. Samtidig vendte vi det at udvise engagement og være ærlig i forhold til, hvor mange ressourcer de hver især gerne vil lægge i sådan en prøve. Sidst men ikke mindst fik vi diskuteret, hvem de mener, der skal sammensætte grupperne? Dem selv som klasse - eller mig som idrætslærer?

I år jeg har udelukkende min 9. klasse til idræt – og kender derfor ikke klassen ud fra andre parametre end i idrætslige sammenhænge. Jeg har haft klassen de sidste tre år – alligevel kan jeg godt mærke, at jeg mangler lidt mere kendskab til elevernes indbyrdes interaktion og samarbejde i gruppearbejdet. Hvilke konstellationer fungerer bedst – og hvilke vil udfordre?

Folkeskolens idrætsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens idrætsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Derfor har jeg også allieret mig med klasselærerne, som jeg vil samarbejde med under sammensætningen af grupperne.

Gruppesammensætningen skal startes nu

Mine elever skal klart være på sidelinjen under hele forløbet – derfor indvier jeg dem også i processen allerede nu. Deres stemmer skal høres – men i sidste ende har jeg en stor og vigtig rolle ift. at få grupperne til at materialisere sig.

Mandag d. 1. april må grupperne trække deres indholdsområder til idrætsprøven, og min erfaring fortæller mig, at det tager tid, at få det på plads. Så få endelig dine overvejelser som lærer sat i spil allerede nu. Du må ikke lade dig overrumple af deadline, for så får du en ubehagelig proces med mange frustrerede elever.

Vi må tage ansvaret på os og i god tid få processen på skinner. Det skylder vi eleverne!

Læs her mine andre blogs omkring sammensætning af idrætsgrupper:

https://www.folkeskolen.dk/630254/gruppedannelse-elevernes-samarbejdsvanskeligheder

https://www.folkeskolen.dk/603424/grupperne-til-idraetsproeven-skal-laves-nu

https://www.folkeskolen.dk/596960/gruppedannelse-til-idraetsproeven-en-proces-for-laereren-eller-eleverne