Folkeskolens religionsrådgiver

Blog

12-taller bliver delt ud med rund hånd til eksamen

Sådan stod der på side 10 i Jyllandsposten 26/12 2017. På forsiden kunne man læse, at ”der er gået inflation i karaktererne til folkeskolens afgangsprøver”. Men er der virkelig det?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I de to artikler i avisen skrives der, at lærerne er blevet flinkere til at give høje karakterer. Og umiddelbart kan man da godt forstå, de får tanken. For kan det virkelig passe, at hver fjerde elev kan få 12 i nogle mundtlige fag?

Ja! Det kan godt passe. Og nej - det er ikke fordi, lærerene er nogle bløddyr eller kravene er for lette. Vi ser høje karakterer, fordi eleverne slider, og fordi vi har nogle prøveformer, der giver mulighed for, at de, der virkelig knokler, kan få 12.

Jeg har 9. hvert år og jeg er censor for 2-4 klasser hvert år. Mine tal giver ikke statistisk nøjagtighed, men giver dog en antydning af svaret på spørgsmålet: Hvilke elever er det så, der scorer højt?

Folkeskolens religionsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janne Skovbjerg er Folkeskolens religionsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: jann0350@skiveskoler.dk

Når man ser på årskaraktererne har jeg 1-3 elever på en årgang, der får 12. Når jeg har dem til prøve, er der mellem 4 og 7 der får 12 i en klasse. Hvorfor denne forskel?

12-taller gives typisk til de elever, der har mellem 7 og 12 i årskarakter, går op to og to, og som knokler med kilder, problemstilling, produkt og som læser op på pensum. Deres fremlæggelse i de første 14 minutter sidder lige i skabet. De har læst så godt op, at de med viden og refleksioner kan diskutere, analysere og fortolke på de lærerstillede spørgsmål. De demonstrerer viden om alle fagets kompetencemål.

Denne type elever skal naturligvis have 12. De gør alt det, man vil have dem til. De (og deres undervisere) har gjort alt i deres magt, for at blive så dygtige, som de kan (!)

Vi skal ikke gøre det vanskeligere at få 12. Kravene er høje nok. Vi skal i stedet anerkende den kæmpe arbejdsindsats, de unge mennesker yder.