Blog

MUS - nærværende ledelse

Som leder er jeg meget fokuseret på balancen mellem ledelse og styring. MUS samtalen er, isoleret set, et styringsinstrument.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den årlige medarbejderudviklingssamtale er en forberedt, struktureret og fremadrettet samtale mellem leder og medarbejder. Det er her fremtidige arbejdsopgaver, forventninger og kompetenceudvikling med mere bør tages op. Ifølge kommunens HR-center det ved at være tid til den rituelle dans med MUS-skemaerne og MUS-forberedelsespapirerne.

Skoleleder Jan Bjergskov

Jan Bjergskov Larsen er skoleleder på Fløng Skole i Høje-Taastrup Kommune og vil blogge om folkeskolen set fra skolelederstolen. Han har tidligere siddet i Roskilde Byråd for SF. På Fløng Skole har han og lærerne taget målstyringsdagsordenen i egne hænder og lanceret begrebet målfokuseret undervisning.

Jeg er om nogen optaget af, at der skal drøfte arbejdsopgaver, laves forventningsafstemning og stort fokus på kompetenceudvikling i en tid, hvor de faglige krav skærpes og nye ting kommer til.

Det er også for både leder og medarbejder godt, at have afsat tid til, i en hektisk hverdag, at drøfte vigtige forhold og vilkår som bidrager til en god arbejdsplads, hvor fokus på kerneopgaven er i front. Dette refleksionsrum og ”kiggen hinanden i øjnene” bør prioriteres men skal ikke nødvendigvis hedde MUS.

Jeg vil gerne udfordre systemtænkningen idet, at der er mange andre forhold som er vigtige for både medarbejderen og den nærmeste leder, at få vendt/diskuteret/drøftet og afklaret.  Mange ting kan ikke vente et år eller afklares på en MUS samtale. Det skal finde sted løbende – MUS samtalen bør derfor betragtes som én lang on-going samtale, som der evalueres på en gang om året – til MUS samtalen.

Som leder er jeg meget fokuseret på balancen mellem ledelse og styring. MUS samtalen er isoleret set, et styringsinstrument.

- Kunne man forestille sig, at man løbende var i dialog med den enkelte medarbejder om indholdet i opgaveporteføljen? JA

- Kunne man forestille sig, at man løbende drøftede gensidige forventninger til de mange spørgsmål og indholdsområder, som løbende dukker op på en skole? JA

- Kunne man forestille sig, at man konstant var i dialog om og i konstant sparring omkring, hvordan man kan håndtere udfordringer af faglig- og kompetencemæssig karakter? JA

Min erfaring som leder siger mig, at en dialogisk og nærværende ledelse som i praksis sammen med medarbejderne forbereder og gennemfører indholdet af en MUS samtale i løbet af året, giver gode resultater.

Både når det gælder elevernes udbytte, skolens generelle udvikling samt medarbejder trivsel. Dagligdagen udfordrer mig konstant på en tidsmæssig prioritering - det kræver meget tid men det er givet godt ud.

Derfor bliver HR´s MUS materiale også lige tvistet en gang, så det giver mest mulig mening. Men det siger jeg ikke højt og det bliver vel mellem os.