Folkeskolens naturfagsrådgiver

Blog

Naturfagene – på trods af Covid-19

Pandemien raser om ørene på os, elever, årgange og lærere bliver sendt hjem pga. smitteudbrud, hånd- og overfladesprit er dagligdag og den ekstra rengøring lader vente på sig. Samtidig kører toget med undervisning og hverdagen bare afsted.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Overblik over nyt i naturfagene 

På trods af COVID-19 er undervisningen og ny tiltag, udvikling mm stadig i gang. Personligt kan jeg have svært ved at navigere mellem undervisning, hjemsendt barn, nye skriftlige prøver, kurser mm. Derfor vil jeg prøve i dette indlæg at samle lidt op på, hvad der sker på den naturfaglige front.

Folkeskolens naturfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Mette Mellerup er Folkeskolens naturfagsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mettemellerup74@gmail.com

Af gode menneskelige grunde sker der jo MEGET mere end det, jeg skriver om her. Dette er blot et lille udpluk. Har du mere så del et link i kommentarsporet, så kan vi vidensdele.

Ny skriftlige prøver

Der er pt et relativt stort forsøgsprojekt i gang med de nye skriftlige prøver i biologi, geografi samt fysik/kemi. Kort fortalt er det et toårigt projekt, hvor skoler har meldt sig til – dvs. de elever på forsøgsskolerne som går i 9. og 8. klasse skal til eksamen i disse prøver, såfremt faget bliver udtrukket. Prøven er 1,5 time, hvor første del på en time er multiple choice, og anden del er bl.a med åbne tekstsvar og simuleringer.

Du kan læse mere om prøverne i linket.

https://www.uvm.dk/folkeskolen/folkeskolens-proever/proevetilrettelaeggelse/adgang-tilmelding-og-booking/proeveformer-og-forsoeg/forsoeg-med-de-skriftlige-proever-i-naturfag

EMU – præsentation af faghæfterne

Nye små korte videoer, hvor fagene præsenteres. God og informativ viden om egne fag. 

På linket er der generel information. Så kan du vælge dit/dine fag og se hvad der siges specifikt om faget.

https://emu.dk/grundskole/dansk/nye-film-om-dine-fag-og-faghaefter

BIG BANG 

Konferencen den 24. og 25. marts 2021 er omlagt til en virtuel konference. Mere ved jeg ikke om dette på nuværende tidspunkt. 

Naturfagenes ABC

Der arbejdes på mange forskellige planer med ABCén. De kommunale konsulenter har fået tilsendt trykt materiale. Jeg har selv været en af de store skeptikere om dette projekt, men efter at have set det trykte materiale – ja så må jeg indrømme, at jeg allerede har brugt det i min undervisning.  

I den kommende tid (måske først i 2021) kommer der undervisningsmateriale til os.

https://emu.dk/grundskole/naturvidenskabsstrategien/naturvidenskabens-abc/naturvidenskabens-abc-inspiration-til

Naturfagsmaraton

De natur-/teknologiklasser som skal med til næste års Naturfagsmaraton skal meldes til. Der er spænding om årets opgaver og kreativiteten slippes snart løs. 

Se link for mere information

https://www.nvhus.dk/undervisning/naturfagsmaraton/

Udover dette lille udsnit, så er der jo et hav af lokale kurser, eftervideruddannelse, terminsprøver og alt muligt andet. Jeg håber, at I alle hænger i og jeg glæder mig til en mere normal hverdag.