Blog

Sikre chat og 'skype' apps nemme at bruge

Langt de fleste danskere - inklusive børn - bruger Facebook Messenger og Skype. Begge værktøjer lever af vores data, uden at vi helt forstår hvordan. Der er gode, gratis alternativer, som giver dig fuld kontrol over egne data. Ring for gratis foredrag på din skole.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alt hvad du skriver og læser på Facebook Messenger bliver gransket af Facebooks algoritmer til brug i profileringen af dig, så Facebook kan levere så præcise og overbevisende budskaber til dig som muligt. Skriver du Italien, så bliver det noteret helt automatisk som en del af de mange mange brikker i din profil.

Alt hvad du skriver og læser på Facebook-ejede WhatsApp bliver ikke gemt på samme måde, for den opererer med det, der hedder end-to-end kryptering, og det er godt, for så er det kun dig og modtageren af din besked, som kan læse indholdet. Men WhatsApp sender alle brugernes telefonnumer til Facebook og opsamler samtidig de såkaldte, ofte afslørende metadata, som Facebook Messenger selvfølgelig også gemmer: Hvem du taler med, hvornår du gør det, og hvorfra (din lokation) du gør det.

Hvorfor egentlig bruge chat-apps, hvor alt overvåges og gemmes, når der findes alternativer, der er lige så lækre og gratis? og ovenikøbet ikke kompromitterer dit privatliv. Ja, vennerne (og eleverne) er der ikke, og det kræver, at du får dem derover, men måske du kan begynde med mindre grupper og langsomt vænne dem til det.

Digitalt Selvforsvar

Pernille Tranberg. Dataetisk rådgiver for virksomheder og myndigheder samt foredragsholder om dataetik og digitalt selvforsvar. Tidligere journalist. Forfatter til bogen DataEtik - den nye konkurrencefordel - gratis pdf-eks her: dataethics.eu/bog samt til værktøjer til datakontrol her: dataethics.eu/selvforsvar. Lærerstandens Brandforsikring sponsorerer hende, så hun kan tage ud og holde gratis foredrag for folkeskolernes ældste klasser. Læs mere her: https://dataethics.eu/en/about/founders/

De to bedste, gratis og sikre chat apps er:

Wire(tysk/schweizisk) som er finansieret af bl.a. Janus Friis, der med-grundlagde Skype og ligger i Berlin med verdens skrappeste datalovgivning.

Signal (US) er også fremragende – omend ikke så brugervenlig og lækker som Wire.

Begge apps kan også bruge til at 'skype' eller ringe med, og Wire er også rigtig god til gruppesamtaler, fildeling, tegninger, fotos mv. En service som Skype er ikke privat - i hvert fald ikke den gratis del af den, som flest anvender.

Hvis du har brug for en professionel videokonference uden at blive overvåget - og endnu uden at betale, så er følgende fremragende:

Jitsi Meet (støttet af australske Atlassian) er baseret på open source og fungerer vældig fint til videokonferencer.

Alle digitale selvforsvarsværktøjer findes her: dataethics.eu/selvforsvar/ og opdateres løbende. Og du kan stadig nå at få forfattereren ud på din folkeskole og ruste elever, lærere og forældre med at tage kontrol over egne data og forstå, hvorfor det er vigtigt.

Gratis foredrag

Lærerstandens Brandforsikring har i et par år støttet foredrag i folkeskolen om digital identitet - også i skoleåret 2017 til 2018. Jeg tager derfor ud på skoler og holder to-tre timers oplæg for 7., 8. og 9. klasser (og 10. klasser) og der må meget gerne være to-tre årgange, så der samles mindst et par hundrede elever - lærere og forældre er også velkomne.

Her lærer de, hvad det egentlig vil sige at være et offentligt menneske, og hvordan man kan beskytte sin digitale identitet. Børns digitale fodspor er afgørende for deres fremtid. De får indsigt i, hvad det betyder at vi er i begyndelsen af en ny datatidsalder, hvordan virksomheder og stater bruger data på gode måder og på mindre gode måder, hvad kulturforskelle kan betyde, hvad er typisk privat, og hvilke konsekvenser kan det have ikke at have styr på sine data (masser af konkrete eksempler). Hvad er ok at dele, hvad skal man overveje ikke at dele, og hvilke værktøjer kan man bruge uden at nogen lytter eller følger med.

Det handler ikke om at lade være men om at være smart med sine egne data. Så ring eller skriv -  der er stadig ledige gratis foredrag i foråret 2018.

Kontakt: Pernille Tranberg, tlf 22 66 99 32 - email: mail@digital-identitet.dk