Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Den gratis undervisning ligger og venter.

Mens mange skoler slås med skrabede budgetter, så er vi i kulturfagene ret godt rustet med gode undervisningsforløb, der helt gratis. Find links nedenfor.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De har været omtalt før. Både i Folkeskolen og her på bloggen. De er gratis og gode. De fleste af dem.

Jeg skal måske lige understrege, at jeg ikke har personlige aktier i de her nævnte sites. Jeg er primært stødt på dem gennem mit arbejde som lærer og anmelder få Folkeskolen.

Det er nærliggende at begynde med de portaler, som skolen og kommunen har købt adgang til. De store forlag, som vi kender så godt. Dem lader vi ligge for nu.

Det er mindst lige så interessant at bevæge sig ud og opdage de mange gratis forløb, der ligger på nettet med lærervejledninger, kilder, fagtekster og det hele. Her skal nævnes tre.

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janus Neumann er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: janusneumann@hotmail.com

Tikitoki i Rigsarkivet.

Inde på Rigsarkivets hjemmeside finder man foruden tilbud om undervisning også syv tidslinjer med forskellige historiske temaer. Tidslinjerne er lavet i Tikitoki, som mange elever kender fra Skoletube. Inde i de enkelte begivenheder på tidslinjerne findes både kilder og elevopgaver. Forløbene er sjove, fordi nogle af dem skiller sig ud fra mængden af mere almindelige temaer. Et eksempel kunne være ”Farlig seksualitet” eller ”Forsvar for demokrati”. Forløbet indeholder kilder af en karakter, som man normalt ikke finder andre steder, og det er med til at give undervisningen kant og dybde.

Med udvandrerne til Amerika.

Sidste år kom Rebildsselskabet med et ganske forrygende forløb om de skandinaviske udvandringer fra 1850- 1920. Et stort, omfattende og usædvanligt gennemarbejdet forløb, der tager eleverne gennem dokumentarfilm, et Atlanterhav af kilder og forbereder til prøven.

Det er langt mellem gratis forløb af den kaliber, men når de er der, bliver man glad. Som historielærer er det svært ikke at blive begejstret over, at nogen finder ressourcer til at producere den slags forløb, der krydrer undervisningen, og forbereder eleverne til de metodikker, de skal beherske. Også her kommer man for alvor i dybden.

De skjulte danmarkshistorier findes i Svendborg .

Danmarks Forsorgsmuseum ligger i Svendborg, og på deres hjemmeside finder man et forløb, der kan tænkes ind både historie, samfundsfag og kristendomskundskab. Vi møder de glemte menneskers historier. De historier som kun få kender, og måske også vælger ikke at kende. Det er nemlig ikke en side af vores fælles historie, som vi kan være særlig stolte af. Det har langt fra været nemt og værdigt at være skæv eksistens i Danmark. Tjek forløbet, se filmene og diskuter de slidte skæbner med din klasse. Her er megen stof til refleksion over medmenneskelighed og etik.

I næste uge følger yderligere tre gode, gratis og gedigne links til din undervisning.

God efterårsdag derude.

Rigsarkivet for folkeskolen

Rejsen til Amerika

Skjulte danmarkshistorier