Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Film på plakaten i november

Film og tv- serier anvendes flittigt som kilder i kulturfagene. I november måned vil bloggen her sætte fokus på film som kilder i fagene. Film giver anledning til erkendelse, diskussion og grundig kildekritik.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan skabe et umiddelbart dilemma at være filmnørd og kulturfagslærer på samme tid: Der er for mange film at vælge imellem, og man har ikke undervisning nok til at vise dem alle sammen. Desuden går det jo ikke at sidder i alle timer og se film. Hvor hyggeligt det end ville være. Der skal som bekendt mere til.

Ikke desto mindre er spillefilm og dokumentarfilm brugt i udpræget grad rundt omkring i klasseværelserne. Med god grund kunne man sige. Filmene indeholder et væld af muligheder for undervisning, og i mange tilfælde finder eleverne det interessant, og hyggeligt, at se film.

Jeg vil være med.

Personligt bruger jeg aldrig film som vikarmateriale. Jeg vil se filmen sammen med klassen. Jeg vil være der, hvis der er scener, der skal sættes særligt fokus på. Jeg vil opleve deres reaktioner på udvalgte scener, og jeg vil have mulighed for at besvare evt. spørgsmål, der dukker op undervejs.

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janus Neumann er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: janusneumann@hotmail.com

En enkel gang fik en klasse en lektie for, hvor de skulle se en film på filmcentralen. Jeg oplevede, at jeg ikke fik fat om hverken selve filmen eller undervisningsforløbet. Det var som om, at det gled mig af hænde, og forløbet landede ikke, som jeg ville have det. Lesson Learned. So Far.

Efterår og vinter er filmtid, og derfor vil jeg her på bloggen komme ind på konkrete forløb med film samt diskutere brugen af film i undervisningen. Den netop veloverstået ”Historielærernes dag” satte fokus på film og medier, og man gik derfra med masser af blod på tanden til at gå ud og arbejde med film. Samtidig blev der defineret nogle forskellige pædagogiske- og didaktiske rammer for filmbrug, og det vil være i centrum gennem hele november måned med håb om, at I derude kan få ideer og samtidig give jeres besyv med, når det kommer til gode ideer til film og forløb.

Bliv hængende på bloggen, når vi begiver os ind i vinter- såvel som filmmørket.

God søndag derude.