Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Husk lige KV 17!

Alt for mange unge mennesker vælger ikke at stemme ved regions- og kommunalvalg. Det er et demokratisk problem, som vi i samfundsfag kan- og bør gøre noget ved.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er min egen erfaring fra undervisningen, at de unge mennesker ikke er klar over, at det netop er kommunalpolitikerne, der har direkte indflydelse på deres hverdag og deres fritidsmuligheder. Det er kommunalpolitikerne, der beslutter, at der skal bygges skaterparks, at skolerne skal renoveres, at den lokale sportsklub fortsat skal modtage kommunal støtte. De fleste elever, tror, at den slags besluttes af borgmesteren, regeringen eller sågar politiet.

Indsigt er på sin plads.

Ifølge nye målinger foretaget af Yougov for Momentum, at de unge fra 17- 24 år er den aldersgruppe, hvor færrest forventer at stemme ved det kommende regions- og kommunalvalg. Måske føler de sig usikre på, hvad der foregår på rådhuset eller også føler de ikke, at kommunalpolitikerne er til for dem. Det er for medstens også folk på deres forældres alder og ældre, der typisk sidder i kommunalbestyrelsen. Dog synes jeg, at valgplakaterne i min egen kommune også rummer yngre kandidater. Det er positivt. Meget positivt.

Og der er håb forude. Ifølge artikel her på sitet, se nedenfor, ligger danske skoleelever på førstepladsen i demokratiforståelse. Sammen med Sverige og Taiwan. I artiklen fremgår følgende:

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janus Neumann er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: janusneumann@hotmail.com

”De danske elever oplever det mest åbne klasserum med hensyn til meningsfrihed og diskussion. Denne åbenhed er blevet lidt mindre siden 2009, men ligesom dengang er det samspillet mellem de enkelte elever, klassekammeraterne og lærerne, som er baggrunden for elevernes meget positive opfattelse af åndsfriheden i klassen i Danmark”.

Ikke alt ordnes på Borgen

Det er altså ikke den grundlæggende forståelse for demokratiet, den der gal med. Ej heller en immanent angst for at ytre sig. Det er nok snarere den manglende interesse for kommunalpolitik i almindelighed. Et udgangspunkt kunne være, at hjælpe de unge mennesker til at forstå, at de faktisk let kan sætte sig ind i kommunalpolitik, og at det er forholdsvis let at få en kommunalpolitiker i tale. Igen, forholdsvis.

Om det kan lykkes at gøre kommunal politik decideret hot blandt unge, vil jeg ikke love, men vi kan gøre vores for, at der i det mindste ligger en fundamental viden om, at beslutninger i Danmark ikke kun træffes på Borgen. De der mennesker oppe på plakaterne kan også gøre en forskel.

Godt valg, derude

https://www.folkeskolen.dk/618858/danske-elever-har-en-foersteplads-i-demokratiforstaaelse