
Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Kulturteknikker kan være anvendt i alle fag
Det er værd at bemærke, at de kulturteknikker, der anføres i opgivelserne til en evt. prøve kan være tillært i andre fag end prøvefaget.
Prøvetiden står for døren, og i løbet af et par uger vil vi vide, om vi skal føre vores klasser op i et kulturfag. Her på sitet har vi tidligere ytret vores misbilligelse af ændrede prøvebekendtgørelser tidligere på skoleåret, og siden den nye bekendtgørelse er en realitet, vil jeg her gøre opmærksom på en lille detalje om kulturteknikker, jeg blev opmærksom på fra Janne Skovbjerg i en anden tråd.
I prøvebekendtgørelsen står der følgende om kulturteknikker:
”Opgivelserne skal omfatte angivelse af minimum fire kulturteknikker (redskaber til erkendelse og formidling) – heraf mindst én it-baseret – som eleverne har anvendt i undervisningen”.
(Prøvevejledning for historie, samfundsfag og kristendom, januar, 2018, s. 12)
Særligt det sidste er interessant. De anvendte kulturteknikker begrænser sig nemlig ikke til det enkelte fag, men kan være tillært i andre fag, altså i undervisningen generelt, hvilket også giver god mening. Bare fordi man har lært at bruge Thinglink fra Skoletube i dansk, betyder det jo ikke, at man ikke må anvende det i kristendom. Et hvert værktøj kan heldigvis anvendes i flere forskellige kontekster.
På min skole oparbejder eleverne i udskolingen deres såkaldte ”Digitale penalhus”, som er en række kompetencer i brug af it- redskaber, som de kan anvende tværfagligt.
Bemærk i øvrigt, at både analoge og digitale kulturteknikker skal være repræsenteret i opgivelserne.
Jeg vælger at nævne det her, da jeg ikke selv var opmærksom på denne detalje, og tænkte, at den kunne falde i god jord derude. Det vil formentligt udvide palletten af kulturteknikker for de fleste. Det vil også glæde elever, som måske har tænkt nærmere over det.