Sponseret blog: Microsoft Uddannelse

Sponseret blog

Does One Size Fit All?

Hvordan sikrer I som skole, at der vælges et sikkert og inkluderende device, der favner alle brugere?

Publiceret

Sponseret blog: Microsoft Uddannelse

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er vigtigt at forholde sig til, hvilken teknologi vi giver i hænderne på vores elever for at sikre gode læringsresultater. At ét device skulle kunne favne de mange forskelligheder på både alder, niveau og behov inden for uddannelsessektoren i dagens Danmark virker ikke optimalt - ligesom man heller ikke ville tilbyde samme matematikbog fra 1. - 10. klasse. Hvad skal devicet gøre for dine elever, lærere og for kommunens administrative medarbejdere? Det kan måske være svært at forstå de tekniske specifikationer, men man bliver nødt at forholde sig til og diskutere, hvilke typer skole- og arbejdsopgaver en computer eller tablet som redskab skal kunne understøtte. Hvad er ambitionen?

Inklusion som det vigtigste pejlemærke

Ambitionen burde altid være at sikre, at alle elever uanset evne har samme udgangspunkt for læring. Hvis I har elever i klasserne, der har behov for læse- og skrivestøtte eller psykiske, fysiske, sproglige eller sensoriske funktionsvanskeligheder, hvordan sikrer I så at teknologien understøtter de særlige behov? Udover støtte til læringsudfordringer, kan det også være nødvendigt at tænke inklusion i forhold til, hvordan man inddrager og fastholder de elever, der muligvis ikke kan deltage i undervisningen på skolen i den nye skolevirkelighed efter Covid-19.

Hvis du vil lære mere om, hvordan Windows 10 og Office 365 kan tilpasse læring for alle elever, kan du tage et gratis online kursus her: https://aka.ms/InkluderendeKlasserum

Mere end en browser…

Hvis ambitionen ikke er større end at levere end browserbaseret oplevelse, behøver man slet ikke at ligge søvnløs om natten. Alle devices vil nemlig kunne løfte denne opgave. Har man derimod en STEM-strategi i kommunen eller har fokus på kreativitet og samskabelse, så er det vigtigt at sikre sig, at eksterne enheder kan tilkobles og programmer til f.eks. databehandling eller billedredigering kan installeres. Til eleverne er det værd at tænke over størrelsen på skærm og tastatur. Til lærerne kan det være vigtigt at høre, om de har brug for et device med touch og pen til at tage digitale noter og rette opgaver online. Det kan også være at en lærer i et makerspace, som måske har brug for en mere kraftfuld maskine end en vikar.

Sikkerhed

I dag er det også en nødvendighed at tale om sikkerhed og håndtering. Det er selvfølgelig kommet i takt med forskellig lovgivning, der er trådt i kraft - som GDPR. Som lærer der opererer på mange forskellige platforme i løbet af en dag, kan det være en næsten uoverskuelig opgave at skulle forholde sig til dette på toppen af sit arbejde. Dog er det vores fælles ansvar at sikre vores brugere; eleverne. Med indbygget sikkerhed i en Microsoft 365 platform, kan man i samarbejde med sin it-afdeling opstille sikkerhedspolitikker, der giver den nødvendige støtte til ens daglige arbejde. Ligeledes er det med samme teknologi, at man kan styre, hvornår og hvor hyppigt maskinen skal opdateres. Det kræves selvfølgelig at maskinen opdateres fra tid til anden, det er den eneste måde at holde maskinen sikker og funktionel på over tid.

Forældede tanker om teknologi

Som med al teknologi giver udviklingen hele tiden forbedrede bruger- og designoplevelser. Dette gælder også for Windows maskiner - f.eks. er vægten for visse modeller nede i 544g, sikkerhed er nu indbygget i operativsystemet og opstart/nedlukning kan gøres på sekunder. Ligeledes gives der en tilgængelighed hos elever som er hjemmefra, arbejder på dårligt netværk eller af andre årsager oplever en ustabilitet ved at være online. Og lad os slutte med også lige at få understreget at priserne selvfølgelig følger med udviklingen, og priserne på Windows baserede devices er sammenlignelige med andre. Se mere her: https://aka.ms/ModerneWindows

Husk at inddrage brugerne

Forskellige brugere har forskellige behov. Selvom det kan være svært som beslutningstager at vælge det rigtige device, er det en absolut nødvendighed at få input fra brugerne og klarlægge hvilke arbejdsopgaver, devicet skal understøtte. Det er trods alt dem, der skal anvende det hver eneste dag. Du kender ikke til vigtigheden i at vælge det rigtige device, før du har valgt det forkerte.

Og nej, one size doesn't fit all.

Kontakt os på uddannelse@microsoft.com