Blog

Ledelse og økonomistyring

Alle offentlige institutioner kender den velkendte sang om at "få mere ud af mindre". Fra KL har det i en del år lydt "få styr på styringen". Jeg kan bedre lide sangen om "få styr på god ledelse".

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Endnu et regnskabsår er gået. Vi gik ud af skoleåret med et underskud på 5.000 kr - ud af et budget på næsten 30. mio. kr.

Skoleleder Jan Bjergskov

Jan Bjergskov Larsen er skoleleder på Fløng Skole i Høje-Taastrup Kommune og vil blogge om folkeskolen set fra skolelederstolen. Han har tidligere siddet i Roskilde Byråd for SF. På Fløng Skole har han og lærerne taget målstyringsdagsordenen i egne hænder og lanceret begrebet målfokuseret undervisning.

Skolen startede regnskabsåret med at have et underskud på ½ mio. kr. samtidig med, at der var forhold som i hele foråret 2017 påvirkede skolens økonomi negativt.

På den baggrund  får jeg ros for, at have ydet god skoleledelse - underforstået økonomistyring. Det er grundlæggende ingen sag at lave økonomistyring - at ramme er resultat tæt på 0.

Men det er grundlæggende en yderst svær opgave, at lave god ledelse samtidig med, at man er underlagt stramme økonomiske vilkår.

Ledelseskommisionen, som skal understøtte bedre ledelse i det offentlige, bruger begrebet "ufaglærte" om de offentlige topledere, som ikke kender nok til fagligheden på fx. institutionsniveau. Jeg ser det som en del af min ledelsesopgave, at italesætte, de komplekse udfordringer, som der ligger mellem at skabe gode vilkår for personalets udvikling, børnenes læring, den sociale- og faglige kapital i en organisation, som bliver underlagt hård økonomistyring. God økonomistyring er ikke nødvendig god ledelse. Hvor ville jeg være glad, hvis flere anerkendte denne kompleksitet og forstår vigtigheden af, fortsat at prioritere alle de grundlæggende forhold, som tilsammen bidrager til en god skole.