Blog

Pædagogik virker!

Hemmeligheden er, at det er pædagogik, der virker!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skole handler om, at skolens elever skal lære noget vigtigt. Undervisning er vigtig, fordi vi underviser i det vigtige. Det er det, læreruddannelse handler om: At lære at undervise skolens elever i det vigtige.

Pædagogik i skole og læreruddannelse

LUPF er en frivillig faglig forening for undervisere og interessenter i lærerdannelsens pædagogiske fagområde. I foreningen diskuterer vi pædagogik – men også fagområder, der er beslægtet med pædagogik. På bloggen byder vi ind med overvejelser over pædagogik som fagligt fænomen og med synspunkter på pædagogik i tidens skole og læreruddannelse.

Det handler om at lære at opdrage den kommende generation.

Der er travlt på landets skoler og i læreruddannelserne. Vi skal jo finde ud af, hvad der virker, når det vigtige skal læres. Nogle mener at vide besked. Men vi også nogle, som er mere beskedne: Hvornår virker opdragelsen? Hvornår virker noget i undervisningen? Erfarne lærere kan nogle kneb og kender nogle metoder, som ser ud til at virke. Og store og små forskernavne mener også at have fundet åbenlyse veje, som vi bør rette os efter. Men hvad er det lige, der virker?

Hemmeligheden er, at det er pædagogik, der virker! Nogle vil mene, at pædagogik er et overflødigt levn fra en svunden tid. Men sådan er det ikke. Faktisk er pædagogik det eneste, der virker, når vi holder skole og uddannelse.

Pædagogik handler om måder at opfatte opdragelsen på. Når vi glemmer eller fortrænger pædagogikken, mister vi orienteringen i opdragelsen og i undervisning. For vi opdrager ikke bare. Vi opdrager til noget. Vi opdager i handlinger, der har mønstre og betydning, alt efter hvordan vi opfatter opdragelsen.

Det gode spørgsmål er derfor: Hvordan opfatter du opdragelsen? Det er svar på det, der virker. I skolen og i læreruddannelsen.

Pædagogik er vigtig. Det virker!