Folkeskolens danskrådgiver
Blog
Digital dannelse: Kløften mellem generationer
Både skole og forældre har et vigtigt ansvar i den digitale dannelse blandt nutidens børn og unge. I denne blog handler det om gode råd til forældrene.
Foto: GSCSNJ/Flickr.com
Konsulent Rune Pedersen fra DCUM (dansk center for undervisningsmiljø) kommer her med nogle gode bud på, hvad forældre kan gøre i forhold til børnenes færden på nettet:
1.Vær i stand til at hjælpe
Sæt dig ind i hvilke sociale medier dit barn benytter. Lær hvordan apps’ene virker, kend indstillingsmulighederne, så du kan vejlede dit barn omkring private indstillinger, blokering af andre brugere og anmeldelse af ubehagelige oplevelser.
2.Vis interesse
Gik det godt til fodbold i dag? Hvordan var temadagen i skolen? Hvor var I henne på tur? Naturlige spørgsmål om barnets hverdag skal suppleres med ligeså naturlige spørgsmål om dit barns digitale liv: Har du fået nye følgere på Instagram i dag? Hvem har du snappet med i dag? Osv.
3.Giv retningslinjer
Forklar tydeligt hvad der er acceptabel opførsel i den digitale verden. Forklar at samfundets love og regler også gælder på nettet, og at overtrædelser kan få retslige konsekvenser. Man kan få bøder og blive straffet for forkert adfærd på nettet såvel som i virkeligheden.
4.Vær en god rollemodel
Sørg for at dine egne netvaner er gode. Overvej hvilket sprog du selv bruger på nettet, hvilke billeder du offentliggør og deler.
5.Acceptér
Acceptér det faktum, at en stor del af dit barns liv foregår på nettet, og at den digitale verden sandsynligvis er en mere integreret del af dit barns liv end af dit. Derfor kan barnet ikke bare ’slukke mobilen’, slette app’en eller melde sig ud af Facebook-gruppen, hvis der opstår ubehagelige situationer.
------
Vi forældre er vokset op i en markant anden tid end vores børn. Der er en enorm kløft mellem den måde tiden blev tilbragt på for omkring 30 år siden og i dag. Det kan ind imellem være vanskeligt at acceptere præmissen om, at vores børn lever så meget i en digital virkelighed, når vi ikke selv har prøvet det.
Det er så nemt at himle op om alle de timer med huler i haven, cykler med pap i hjulet så de lød som knallerter samt fodboldkampe på vejen til langt ud på aftenen. Vi glorificerer ind imellem vores egen barndom, og henter de værdier frem, som vi fik med os fra den tid.
Vi må bare huske på, at vi ligeledes selv er blevet opslugt af nettet og dets muligheder, men her bekymrer vi os ikke stort – vi er jo voksne!
Det er blot vigtigt, at vi, mens vi hanker op i vores opmærksom på de kære børn, husker os selv som aktører.
Vi må ikke sammenligne vores barndom med vores børns. Og det nytter ikke at idyllisere selvsamme – for vi er selv hoppet i den digitale gryde – med begge ben.
Husk dit ansvar som forældre!
Tjek min tidligere blog om gode råd til skolen:
https://www.folkeskolen.dk/619140/gode-raad-til-at-arbejde-med-digital-dannelse