Folkeskolens danskrådgiver

Blog

Gode råd til at arbejde med digital dannelse

Tirsdag aften havde skolens personale inviteret forældrerådet for alle klasserne til en SAMskabelsesaften. Det var en aften med debat om digital dannelse, og hvordan vi som skole og forældre kan klæde børnene bedst muligt på til deres færden på de digitale platforme.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Trine Hemmer-Hansen

Til at sparke det hele i gang havde vi besøg af konsulent Rune Pedersen fra DCUM (dansk center for undervisningsmiljø). Han listede fem gode råd op til både lærere og forældre, som vi sammen kan bruge i forhold til at hjælpe de unge med at færdes på de sociale medier.

Folkeskolens danskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens danskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Kære skole

Jeres elever vil gerne have hjælp til deres digitale liv. Her er 5 tips til jer fra børnene selv:

5 gode råd til lærerne:

1. Sæt tidligt ind

Dårlige vaner er svære at komme af med, og danske børn begynder generelt tidligt med at bruge internettet. Allerede i indskolingen dannes de gode digitale vaner.

2. Undervis

Giv eleverne mulighed for at øve sig i skriftlig kommunikation og de tilhørende udfordringer. Lær dem alternative måder at reagere på i konfliktsituationer. Integrer webetik, sikkerhed og brug af app-indstillinger i undervisningen.

3. Lav regler

Lav synlige og tilgængelige digitale adfærdsregler for både skolen og i de enkelte klasser. Reglerne skal udvikles i samarbejde med eleverne, og de skal opdateres i takt med, at de sociale medier ændrer sig, og i takt med at eleverne bliver ældre.

4. Inviter forældre

Hold forældremøder om digital adfærd. Møderne kan indeholde oplæg om de dynamikker der er på spil i digital mobning samt dialog om børns netbrug.

5. Vær positiv indstillet

Vær åben og positiv overfor den digitale verden. Hvis eleverne mærker modvilje, risikerer man, at de afholder sig fra at inddrage de voksne, selv om der er behov for det.

--------

Digital dannelse er et vigtigt emne at diskutere på skolerne. Det er for mig betydningsfuldt, at hver enkel skole tager stilling til, hvordan de arbejder med emnet.

Rune Pedersen kickstartede en god aften med snakke og diskussioner blandt skolens personale og forældregruppe.

I næste uge beskriver jeg de fem gode råd til forældrene.