Blog

Læs. Spis. Sov. Gentag.

Sprog og læsning er nøglen til livets muligheder - eller hvad tænker du?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Læs. Spis. Sov. Gentag. Dette blogindlægs overskrift er trykt på den ene side af en knaldorangefarvet mulepose - en gave, modtaget på sidste års store bogmesse – suk… På den anden side af bemeldte pose står en tekst, der med fordel kan læses som rap:

Læs i sengen - Læs når du spiser – Læs i badet – Læs i bussen – Læs på stranden – Læs i pausen – Læs på jobbet – Læs på toilettet – det gør vi – Læs og bliv klog – Læs med børnene – Læs når du er trist – Læs når du er glad – Læs hele livet – Læs med hinanden – Læs for satan og lev!

Ups, det var ikke min mening at bande, men lige nøjagtig her er det i min optik helt på sin plads at sætte trumf på. Læsning giver nemlig adgang til oplevelser og viden, som ingen mennesker – uanset levealder, vil have bare en minimal chance for at erhverve sig udenfor bøgernes verden.

Sprog og læsning er nøglen til livets muligheder – lidt højttravende sagt, jovel, men sandheden er, at vi har brug for at mestre det anerkendte sprog i skrift og tale, hvis vi vil indgå ligeværdigt i menneskelige fællesskaber på legepladsen, i klassen, på en videregående uddannelse, på arbejdspladsen og i alle andre sociale relationer gennem hele livet.

Og ikke nok med det. Læsning kan også være et anker for udsatte børn og unge. I lystlæsningen får læseren mulighed for at slappe af og få tankerne væk fra problemer og bekymringer. Læsningen er et frirum, men læsningen giver også indsigt i egen situation og forståelse for omverdenen - Jeg er ikke alene med mit problem, og jeg er en del af den verden og den kultur, der omgiver mig.

Jamen, hvilke argumenter er der i øvrigt for at prioritere læsning og etablering af inspirerende læsemiljøer? Organisationen Læs for Livet nævner 10 gode grunde til at læse:

1. Du får et større ordforråd

2. At læse bøger kan gøre dig mindre ensom

3. Du slapper af

4. Du udvikler en bedre hukommelse

5. Læsning forbedrer din koncentration

6. Læsning giver bedre søvn

7. Læsning giver dig et længere liv

8. Du har mindre risiko for at blive dement

9. Læsning forbedrer din fantasi

10. Læsning giver mere empati

Alle nævnte gode grunde til at læse er underbygget, men især udvikling af empati gennem læsning er et væsentligt punkt. Læs for Livet uddyber dette med ordene:

At forsvinde ind i en god historie kan gøre det nemmere for dig at relatere dig til andre mennesker. Især skønlitteratur hjælper læseren med at forstå andres tanker, følelser og bevæggrunde. At have empati for andre mennesker forbedrer dine forhold, beriger dit følelsesliv og er vigtigt for vores samfund.

Det er svært at komme med modargumenter her, så jeg lægger mig fladt ned og råber: ENIG! LÆS. Læs for dent da!